A szovjetek 1 milliárd dollárt költhettek arra, hogy elfoglalják a kapitalisták agyát

TECH
2014 január 04., 19:23
comments 15

Miközben az Egyesült Államok és a Szovjetunió látványosan azon versengett, hogy melyikük küld előbb állatot/embert az űrbe/Holdra, a háttérben drága, titkos tudományos kísérletek folytak. A hidegháború alatt az amerikaiak parapszichológiának, a szovjetek pszichotronikának hívták az új harcteret, amin el akarták foglalni az ellenség elméjét.

mandzsúriai jelölt

A kísérleteik között volt agykontroll és agymosás utáni távolból irányítás is (ahogy azt a Mandzsúriai jelöltben csinálták a koreaiak). Az amerikai kutatásokból idővel sok minden nyilvános lett, de a szovjet tanulmányok továbbra is eldugott akták mélyén maradtak.

Állami agykontroll

Serge Kernbach, a stuttgarti Fejlett Robotikai és Környezettudományi Kutatóközpont munkatársa 1917 és 2003 között orosz szakfolyóiratok és a titkosítás alól nemrég feloldott dokumentumok alapján egy új tanulmányt készített a szovjetek (és a rendszerváltás utáni Oroszország) rendkívüli, titkos kutatásairól. Eszerint a szovjetek kutatásai többé-kevésbé az amerikaiakétól függetlenül zajlott, bár a két nagyhatalom valószínűleg a kémeinek hála nagy vonalakban tisztában volt azzal, hogy miben mesterkedik a másik fél, és gyakran ugyanazokon a területeken vizsgálódtak.

mechanikus narancs

Az oroszok megpróbálták (nagyjából) piaci alapon folytatni a hadviselést, de a 2000-es évek elejére elfogytak a befektetők, és felszámolták a programokat. Az USA-val ellentétben az oroszoknál egyébként csak kormányzati támogatással folyhattak ezek a kísérletek, így egyfajta ciklikusság jellemzi a programokat, attól függően, hogy a hatalom épp mekkora érdeklődést mutatott irántuk.

1000 Voltot vezetek a te agyadba

Az egyik leghíresebb, kínzást, drogokat, agymosást és egyéb alkotmányellenes módszereket alkalmazó, az ötvenes évek elejétől húsz éven át működő viselkedésbefolyásoló programnak, az MKUltra kódnevű CIA-projektnek megvolt a szovjet verziója. (Az MKUltrát részletesen dokumentálták, kb. 80 egyetem, kórház és főiskola működött benne közre, és a vizsgált alanyokat gyakran a tudtuk nélkül, teljesen illegálisan kábítószerezték be. Amikor 1975-ben a Kongresszus nyilvánosságra hozta az ügyet, már késő volt, mert Richard Helms, a CIA korábbi igazgatója 1973-ban a legtöbb fájlt megsemmisíttette.)

A Szovjetunió hasonló programja azon a hosszútávú szovjet tudományos elképzelésen alapult, hogy az emberi agy képes befogadni és továbbítani egy bizonyos nagyfrekvenciájú elektromágneses sugárzást, ami más tárgyakat is befolyásolhat. Több kutató azt állította, hogy ez az „emberi energia” megváltoztathatja a hidrogénatommagok mágnesességét, és stimulálhatja a búza, a szőlő, de még az ember immunrendszerét is.

elektrosokk

Állítólag egy szerkezetet is kifejlesztettek, ami képes előállítani és tárolni ezt az energiát. Az MKUltrához hasonlóan itt is született olyan tanulmány, ami szerint az elektromágneses hullámok megváltoztathatják az emberek elméjét, és ehhez pszichés fegyverek kifejlesztését tervezték.

Jelentős kutatásokat végeztek a nem helyi jelátvitelről az Aharonov-Bohm effektus alapján is. (Nem igazán értem, hogyan, de ez az, ami megmutatja, hogyan befolyásolhatja a mágneses tér a tér egy részét, ahol a tér árnyékolva van, miközben vektor potenciálja nem tűnik el. Aharonov és Bohm mutatta ki először, hogy az addig csak mágneses fogalomként használt mágneses vektor potenciálnak valóságos fizikai, kvantumhatása van.) Az ún. spin-mezőt különböző berendezésekkel megpróbálták kiaknázni, de 2003-ban ez a kutatás is leállt.

Áltudománnyal áltudományokról

Kernbach azt állítja, hogy nehéz számokat találni, de a jelentős kutatásokra több száz millió vagy akár 1 milliárd dollárt is költhettek. (Valószínűleg nem mai árfolyamon, hanem összesen.) Kernbach szerint a hasonló programokra kb. ugyanannyit költhetett Amerika és Oroszország.

agymosás

Bár a kutatásokról szóló legfrissebb anyagok csak 2003-asak, nem lehet tudni, hogy azóta az összes programot felszámolták-e. Azok alapján, akik az ezekben a témákban tartott tudományos konferenciákra járnak, Kernbach szerint kb. 500 orosz tudós foglalkozhat még pszichotronikával.

Egyébként nagyon sok anyag még mindig nem kutatható, például az OGPU és az NKVD (a KGB elődei) kísérletei még 80 év után is titkosítva maradtak. Kernbach valószínűleg csak a felszínt kapargatja. Sajnos viszont egyik kutatás végeredményéről sem ír a tanulmányában, ráadásul sok benne az áltudományosnak tűnő zsargon, így nem biztos, hogy nagyon hiteles. A tanulmányban például az egyik kísérletet ez a nevetséges ábra mutatja be:

szovjet kísérlet tanulmány

(Medium, Daily Mail)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.