Milyen az élet mínusz harminc fokban?

időjárás
2014 január 07., 15:01
comments 10
  • Miközben itthon plusz 15 fokban lubickolunk, Amerika északi részén évtizedes hidegrekordok dőlnek meg.
  • Az élet nem áll meg, vasárnap mínusz 17 fokban (ami a széllel együtt mínusz 23-nak érződött) játszottak az NFL-rájátszásában Green Bayben.
  • Amikor nálunk volt -20, -30 tizenegy éve, akkor hőerőművek álltak le, áramkorlátozást kellett bevezetni.
  • Kanadában fagyoskodók szerint egyébként meg lehet szokni ezt is.

Szilveszterkor a kanadai Winnipegben -37.9 fok volt. Széllel, mindenféllel egyébbel súlyosbítva a hőérzet -48 fok volt. Ugyanekkor a Curiosity a-29 fokot mért a Mars felszínén.

A helyzet mostanra sem lett jobb, akadozik a vonatközlekedés, több ezer repülőjáratot töröltek. New Yorkban hétfőn még plusz tíz fok volt, most mínusz 22-re számítanak. 16-an haltak meg, többségük közlekedési balesetben, de négy például hólapátolás közben kaptak szívrohamot Illinois-ban, Philadelphiában egy sóraktárban munkást temetett maga alá nagy mennyiségű hó, egy idősebb Alzehimer-kóros nő pedig elveszett és megfagyott New York államban - írja a BBC.

Egy montanai településen hétfőn -53 fok volt a hőérzet, Minnesotában -48. A Déli-sarkon ehhez képest -33. Minnesotában és Chicagóban tanítási szünetet rendeltek el. Chicagóban annyira hideg van, hogy a város állatkertjében a jegesmedvéket sem engedték ki a kifutójukra.

Bezzeg Szibériában

Van olyan szibériai, állandóan lakott, ötszáz fős település, Ojmjakon, ahol a januári átlagos középhőmérséklet -50 fok, és legfeljebb akkor nem kell iskolába menni, ha -52-öt mutat a hőmérő. De ott sajnos nem élnek magyarok, akik elmondják, hogyan lehet túlélni a rettenes hideget.

Kanadában viszont van. Torontóban és Monterálban élők mesélnek, milyen kilépni a -30 fokba, és leáll-e a város?

Onnan lehet tudni,hogy -20 van, hogy megfagy az orrodban a nedvesség, ahogy kilépsz az utcára. -28-nál a szempilládon is érzed. Ez tegnapi tapasztalat

- írja Fruzsina. Az ember szempillája persze nem fázik, csak mintha a nedvesság ráfagyna.

Fruzsi szerint egyébként "nagyon mókás érzés volt. Mondjuk én ezt az egészet imádom, amikor ilyen kegyetlen hideg van, hogy ilyen tökéletesen primer módon emlékeztetnek rá, hogy életben vagyok."

Egy Torontóban élő lánynál is az orr-szempilla-érzés volt a meghatározó: "Minden megfagy, még a taknyod is, a szempillák is, ha gőzölsz az orrodból. De elviselhető."
Péntek este volt egy hatalmas tűz Montrealban, ami igazi pokol volt a tűzoltóknak, mert megfagyott a víz a csövekben. Összesen 250 tűzoltót vetettek be, mert folyamatosan cserélgetni kellett őket. A maszkban lecsapódó pára is be-be fagyott, megnehezítve a légzést, illetve a tűz közelében meg megizzadtak, ami kint azonnal rájuk fagyott.

photo_camera Fotó: laughtillyoucry.tumblr.com/

Montreal és Torontó egyébként még egészen barátságos volt a húszas mínuszokkal.

Fruzsi szerint -28-ban is ki lehet bírni az utcán, attól függ, mennyire vagy felöltözve. Kanadában évente kétszer-háromszor van ilyen hideg pár napig, bár a mostani azért ott is kicsit extrémnek számít. Mindenkinek van megfelelő kabátja, cipője, téli cucca. Ő például, amíg teheti, szánkón viszi a beszkafanderezett lányát a bölcsödébe. Az sokat számít, hogy van-e szél, mert az a hőérzetet jelentősen csökkenti. "A -28 egy kis széllel már izgalmas kategória. Nem sokat sétalgatunk." A mínusz harminc széllel már 5-10 perc után sérülést okoz, lefagy a szabadon hagyott bőrfelület.

Albertában a wind chill-lel mínusz 50 fok volt. Ott azt tanácsolták, hogy öt percnél tovább ne legyen kint a szabadban senki. Ennél is hidegebb volt Yellowknife-ban, "de az az időjárási térképen kívül, csak a kanadai mesékben letézik...legalabbis tök úgy hangzik", még Kanadából is.

Leáll-e az élet?

Torontóban nem. Montrealban sem.

Torontóban azért az okozott problémát, hogy sokan éppen karácsonykor maradtak áram nélkül jó pár napra, mert jégeső, illetve a hirtelen megfagyott csapadékok miatt vezetékek szakadtak le. Ezen kívül egy pár vízcső szétrobbant a hidegtől és a tömegközlekedésnél volt egy rövid szünet.

De alapvetően a hideg idején is megy tovább az élet, legfeljebb a nagyon nagy mennyisegű hó miatt egy darabig akadozik a forgalom.

Azért itt elég jól kialakították a dolgokat - írja Montrealról Fruzsi. A pontosan érkező buszok és a természetesen nyitva tartó boltok fűtve vannak, ha nem bírod tovább a hideget, akkor beugraszt egy üzletbe. De nagyon ki sem kell menned az utcára, csak a metróig kell eljutnod. A belvárosban van egy föld alatti városrész, 4-5-6 metrómegálló összekötve bevásárlóközpontokkal.

Magyarország, -30

Érdekes hely lehet ez a Kanada, állapíthatjuk meg a mediterrán Budapestről, ahol januárban még a műjégpálya is felolvad. De emlékeznek arra, hogy 2003 januárban itthon is volt éjszakánként mínusz 20, sőt helyenként mínusz 30 is?

A következő dolog történtek:

  • sokan megfagytak
  • kétórás, részleges áramkorlátozást rendeltek el, mert több erőműben problémát okozott a három napon át tartó mínusz 15 és mínusz 25 fok. A problémát az okozta, hogy a hőerőművekben a tüzelőolaj besűrűsödött, a szén pedig úgy megfagyott, hogy még robbantással sem sikerült fellazítani.
  • a Mátrai Erőmű termelése kapacitásának öt százalékára esett vissza, azt követően, hogy befagytak a szénpályák és a lignitet nem tudták eljuttatni a kazánokba.
  • Nem tudta közlekedtetni távolsági járatainak többségét a Tisza Volán Rt., mert az autóbuszok üzemanyag- és levegőrendszere lefagyott.
  • Hiába sózták az utakat, ilyen hidegben az semmi sem ért.
  • A MÁV-nál arra panaszkodtak, hogy a késések miatt nincs idő a szerelvények takarítására, így azok rendkívül piszkosak.
  • Olyan sok sportolni vágyó kereste fel a Normafát, hogy közlekedési káosz alakult ki a helyszínen, és még veszélyesen is szórakoztak: összesen tizenegy komolyabb, síelésből és szánkózásból eredő sérüléshez riasztották a mentőket a Normafához.

Túélte a nagy amerikai hideget? Milyen volt? Írja meg a szerk@444.hu-ra!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.