Kétszer is lesz sztrájk februárban a londoni metróban

Egyenként 48 órásak. A londoni metróhálózat dolgozóinak szakszervezete a metróállomások jegypénztárainak tervezett bezárása és a leépítések ellen tiltakozik.

Február 4-5-én, illetve 11-12-én lesz a két sztrájk, ha addig nem sikerül megállapodni a munkáltatóval.

Kép: Wikipedia

A londoni tömegközlekedését felelős városházi cég, a Transport for London (TfL) tervei szerint az összes londoni metróállomáson bezárják a jegypénztárakat, mivel a londoni metró utasainak ma már kevesebb mint a 3 százaléka vesz menetjegyet a pénztárakban. A cég évi 50 millió font (18 milliárd forint) megtakarítást vár az intézkedéstől.

A londoni tömegközlekedésben évek óta működik az elektronikus bérletrendszer. Az állomásokon elhelyezett automatáknál, bank- vagy hitelkártyával előre fel lehet tölteni pénzzel. Az utasok a bérletet összeköthetik bankszámlájukkal, ebben a esetben a rendszer automatikusan feltölti a számláról a bérletet.

A TfL szerint a jegypénztárak bezárása miatt senkit sem kell elbocsátani, a cég minden jelenlegi alkalmazottnak biztosít munkát, és egyetlen állomás sem marad személyzet nélkül.

A szakszervezet számításai szerint viszont a pénztárbezárásokkal legalább 750 munkahely megszűnik. Bob Crow főtitkár szerint a leépítés a biztonság szempontjából kritikus fontosságú állásokat szüntet meg, és

"a bűnözők paradicsomává"

teszi a londoni metrót. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.