Forradalom vagy médiahiszti? – ukrán fiatalokat kérdeztünk

KÖZÉLET
2014 január 23., 20:03
  • Kijevben nagy a balhé
  • sok diák megsérült, sokakat előállítottak a tüntetések miatt
  • már négyen meghaltak a tüntetők közül
  • mi felkerestünk a neten kijevi huszonéveseket, hogy megkérdezzük, mégis

Mi a vihar történik nálatok?

A három helyzetjelentésből megtudtuk, hogy Kijevben ezrek vannak az utcán, de csak a szűk belvárosban veszélyes a helyzet, a buszok járnak, a boltok nyitva, sokan forradalomról beszélnek.

Lehet, hogy ez lesz az utolsó éjszakám

Ezt egy huszonéves, Kijevben élő srác (nevezzük mondjuk Andrejnek) mondta, aki az első tüntetésén még félt, de most már nem. Vele és másik két interjúalanyommal a Couchsurfing nemzetközi ingyenkanapé-bérlő oldalon ismerkedtem meg. Tucatnyi Kijevben élő fiatalnak írtam levelet, ők szinte azonnal válaszoltak, pedig nem is szállást kerestem.

Andrej egy Oroszországtól és USA-tól független, szabad Ukrajnáért harcol. Szeretné, ha az ország EU tag lenne, de nem akar rossz kapcsolatot Oroszországgal sem. Kiszabadítaná a börtönből Julia Timosenko volt kormányfőt, aki a 2004-es narancsos forradalom fontos alakja volt és most hivatali visszaélés vádja miatt ül.

Örülne, ha a nyugati hatalmak zárolnák az elnök és társasága bankszámláit,

és nem engednék be őket az országukba. Nem követ senkit, még az ellenzék vezetőjének mondott olimpiai bajnok bokszolót, Klicskot sem, egyszerűen a szabadságért harcol.

A. C. A. B. = All Cops Are Bad
photo_camera A. C. A. B. = All Cops Are Bastards

Pedig szabadság témában elég rosszul áll most az ország, hiszen január 17-én egy, a szabadságjogokat és a demokráciát súlyosan sértő törvénycsomagot írt alá Viktor Janukovics ukrán elnök.

Az új ukrán törvények szerint az interjúalanyomat ezekért a kijelentéseiért akár le is csukhatnák, hiszen tilos lett szélsőséges véleményt mondani, amit a törvény pontosan nem határoz meg, de ha friss ukrán diktátor lennék, a fenti mondatokat tuti annak ítélném.

link Forrás

fiatalok szavalnak rendőröknek

Túlzók és provokátorok

Másik interjúalanyom egy lány, legyen Olga. Ő sem ért egyet a törvénycsomaggal, ugyanakkor szerinte túlzottak a reakciók, hiszen senkit nem ítéltek még el az új törvények alapján.

Neki nincsenek illúziói, nem kér a nyugati segítségből, nem megy a tüntetések közelébe, csak arra vágyik, hogy az ellenzék és a kormány minél előbb megegyezzen és béke legyen.

Azt mondja, hogy kevés a kijevi tüntető, sokan nyugatabbról jöttek. Harmadik válaszadóm (a továbbiakban Iván) szerint vannak köztük diákok, idősek, focihuligánok és újságírók is. Az utóbbi két csoport miatt gondolhatja ő azt, hogy

az egész tüntetés provokátorok akciója csupán,

többen csak a balhé miatt vannak ott, mások pedig pénzért. Ezt egyébként Olga is említette:

Ugyan ki hagyná ott az állását, hogy minusz 15 fokban sátrazzon?

Iván szerint a nemzetközi és az ukrán média is hamis képet mutat nekünk és mindössze egy pár száz méteres utcaszakaszon zajlanak az összecsapások (amiről ők se tudják, mi a célja), a város többi része csendes, minden rendben van.

Arról, hogy mi történik éppen itt olvashattok, arról, hogy mi volt korábban itt egy elemzés, arról meg, hogy mi lesz, senki nem tud több többet Olgánál:

Klicsko az egyetlen ellenzéki, akinek okos ötletei vannak, de még ő se állt elő valódi tervvel a probléma megoldására.

Címlapkép: ANDREY STENIN / RIA NOVOSTI

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.