Készpénzt a postáról? Inkább buszozz!

Egyéb
2014 február 04., 15:42
comments 21

Miközben a kormány tűzzel-vassal igyekszik rákényszeríteni a bankokat arra, hogy havonta kétszer ingyen lehessen készpénzt felvenni bármelyik bankautomatából, az állami kézben lévő Magyar posta brutálisan megvágja a hozzá ugyanilyen céllal betérő ügyfeleket.

A banki és postai díjszabásokat átnézve kiderül, hogy ha 150 ezer forint készpénzt szeretnénk felvenni a postahivatalban, annak ára átlagosan 1660 forint, miközben ugyanez egy banki ATM-ből felvéve ezév február elsejétől teljesen ingyenes. (Az 1660 forintból 680 forint a postáé, a többi a kártyakibocsátó banké.) Még rosszabbul járunk, ha nem egy, hanem mondjuk kettő, 75-75 ezer forintos részletben vesszük fel a 150 ezer forintot. Ennek költsége már átlagosan 2076 forint, amiből 910 forintot kasszíroz a Magyar Posta.
posta2
Ez a helyzet különösen a kistelepüléseken élők számára hátrányos, ahol sok esetben nemhogy bankfiók, még ATM sincsen. A fenti díjak láttán az itt élők jobban járnak, ha buszra szállnak és elutaznak a legközelebbi bankautomatáig. A Volánbusz hivatalos tarifái szerint 35 kilométeres távolságra (ezen belül biztosan találunk egy ATM-et) egy retúrjegy 1300 forint. Így tehát 360 forintot spórolunk ahhoz képest, mintha a helyi postán vettük volna fel a 150 ezer forintot.

Számold ki, számodra melyik a legkedvezőbb számlacsomag, és tudd meg, azzal mennyit kéne fizetned a postai készpénzfelvételért!