Ha a választásokig nem történik semmi, a kormány újabb 500 millárdot dob oda a maffiának

gazdaság
2014 február 12., 18:43
comments 53

Mindenki azt mondja, hogy el fognak felejteni. De ha ez így lesz, akkor nekem is végem.

- mondta még november végén adott interjújában Horváth András, az ezermilliárdos áfacsalás gyanújával nyilvánosság elé lépő egykori NAV-alkalmazott. Azóta sok minden történt, házkutatást tartottak nála, tüntetésen állt ki több ezer ember elé, az adóhatóság pedig folyamatosan szállítja a leleplezéseket.

Az viszont tagadhatatlan, hogy érezhetően kevésbé érdeklődik a média az áfacsalások iránt. Horváth és támogatói, köztük a még pár hónapig LMP-s képviselő Vágó Gábor, ezért megint tüntetést szerveznek, szerda délután pedig sajtótájékoztatón foglalták össze, miért is van szükség a tiltakozásra.

Határ út 12.

Horváth szerint az utóbbi időben több olyan esemény is történt, ami az ő állításait igazolja. Megszólalt például a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgató-helyettese, aki szerint az itthon kapható cukor 80-90 százaléka mögött áfacsalás van. Meg egymást érik a NAV rajtaütései, sorra csapnak le áfacsalókra. Horváth szerint viszont ez csak védekezés az adóhatóság részéről, mert nem a rendszer működtetéséért felelős adózói csoportokat leplezik le, hanem a láncolatok legalján álló, adóminimalizáló fantomcégeket.

Ezzel pedig az adóhatóság csak lyukakat tömköd be, miközben érdemi változás nem történik, és a hipermarketek polcain sem lett kevesebb az áfacsalásból származó termék. Amikor pedig hét multinacionális nagyvállalatnál összesen 49 adócsaló beszállítót találtak, a nagy cégek szerepét nem ellenőrizte senki.

A terem sarkában egy asztalon olyan termékeket halmoztak fel a sajtótájékoztatóra, melyekről sejthető, hogy adócsalás után kerültek a polcokra. Mindegyik terméket valamelyik nagy lánc üzletében vásárolták. Horváth egy zacskó cukorról mesélte el, hogy ugyanezt a csomagolású cukrot októberben még egy Salt-Image nevű cég gyártotta, ami a Határ út 12. alá volt bejegyezve. Azóta a csomagolás megmaradt, de már a Mesterkonyha a gyártó. A cím maradt. Mint ahogy több száz további cég van még a Határ út 12. alatt bejegyezve, sok közülük már felszámolás alatt áll.

photo_camera Gyanús eredetű termékek tárlata

És ha egy cégre lecsap ezen a szinten a NAV, rögtön egy másik lép a helyébe.

Aki meg árulja ezt a cukrot, az pontosan tudja, mi van a Határ út 12. alatt

- mondta el Horváth, aki szerint ez még a jobbik eset, mert itt legalább fel volt tüntetve a gyártó. De sokszor ez rá sincs írva a termékekre, ami fogyasztóvédelmileg is aggályos. Mégis meg lehet ezeket vásárolni a legnagyobb hazai üzletekben is.

Újabb 500 milliárd a maffiának

Vágó és Horváth is beszélt arról, vannak olyan értesüléseik, hogy a kormány a választások utánra tervez személyi változásokat a NAV vezetőségében. Mindezt felelősségre vonás helyett valószínűleg átszervezésként, illetve nyugdíjazásként kommunikálva. Csakhogy Horváth szerint ha még hónapokig várnak az érdemi lépésekkel, azzal újabb 500 milliárd forintot dobnak oda a maffiának.

Arról pedig sehonnan nem hallottak, hogy zajlana vizsgálat akár a NAV-nál, akár a minisztériumnál. Pedig Horváth szerint a NAV vezetői nem nézhetnének ennyire félre a kiemelt adózókkal szemben, ha nem tudnák, hogy védve vannak felülről.

Horváth szerint az is teret enged a visszaéléseknek, hogy évtizedek óta ugyanazok vannak vezető beosztásban a NAV-nál, az általuk alkalmazott módszertan pedig alkalmatlan a láncolatos adócsalások feltérképezésére. Mindig csak két cég közötti viszonyokat tudnak érdemben vizsgálni, sosem magát a folyamatot. A rendszer igazi haszonélvezőihez pedig ezért évtizedek óta nem jutott senki igazán közel, pedig személyüket valószínűleg nem csak a NAV-nál, de a rendőrségnél és a titkosszolgálatoknál is pontosan ismerik.

photo_camera Horváth András még a decemberi tüntetésen. (Fotó: Botos Tamás)

Horváth úgy tudja, hogy sem decemberben, sem januárban nem kapták meg a NAV alkalmazottai a negyedéves jutalmukat. Sőt, még arra is nagy gondot fordítottak az adóhivatalnál, hogy mindenki tudjon róla, ez az általa kirobbantott ügy miatt van. Pedig elmondása szerint az adóhivatal munkatársainak többsége tisztességes, keményen dolgozó, és nagyon alulfizetett alkalmazott.

Vágó Gábor is tud olyan adóellenőrről, aki egzisztenciális okokkal magyarázta, miért nem áll ő is a Horváthoz hasonlóan a nyilvánosság elé. Túl sok a vesztenivalójuk.

A parlamentben utolsó pár hónapját töltő képviselő szerint a téli szünet, majd az azt követő események, például a paksi bővítés, teljesen elterelték a figyelmet az áfacsalásokról. Most a tüntetéssel akarják elejét venni annak, hogy a téma teljesen feledésbe merüljön.

Vágó a sajtótájékoztatón egy prezentációt is bemutatott (ez itt tekinthető meg), ami többek között azokat a válaszokat foglalta össze, amiket Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adott az ő parlamenti kérdéseire. Ezekből olyan megdöbbentő adatok derültek ki, mint hogy 2013-ban például a NAV szerint csak 0,03 százalék volt a jogosulatlanul adót visszaigénylők aránya, vagy hogy egy nem kiemelt adózó ellenőrzésére 1,3 revizori nap jut, míg egy kiemelt adózóéra 3,4. Ami a szakértők szerint a valóságban még a jegyzőkönyvek megírására is alig lenne elég egy több százmilliárdos forgalmat bonyolító cég ellenőrzése után.

Ezekre alapozva látják mindketten úgy, hogy nem egyszerűen pár személyi változásra, hanem teljes módszertani és strukturális átalakításra lenne szükség az adóhatóságnál.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.