A Rohadt Kritikusok bírják a Megdönteni Hajnal Tímeát (frissítve)

FILM
2014 február 19., 09:28
comments 1
  • Ismét itt a Rohadt Kritikusok! (Itt bővebben arról, hogy mi ez.)
  • A fellelhető összes kritikát összehalásztuk, hogy elfogulatlanul és egzaktul  értékelhessük a legújabb magyar  romantikus vígjátékot, a Megdönteni Hajnal Tímeát.
  • Rohadt Metakritikusunk egyszerre fejezi ki a magyar filmkritikusok aggregált, súlyozott, átlagolt véleményét a filmről 1-től (nagyon rossz) 10-ig (nagyon jó)
  •  Ahol a kritikus nem adott számszerű értékelést, ott magunk pontoztunk az írásmű alapján.
  • Összeállította, és a kritikákat végigrágta: Ács Dániel és Tbg

A kritikusok összességében meglepődtek, leginkább azon, hogy beültek a moziba, és jól érezték magukat. Ugyanis minden előjel rossz volt a Megdönteni Hajnal Tímeát kapcsán. A beharangozók, a trailerek rosszul sikerültek, és a történet is soványnak ígérkezett. Amire viszont senki nem számított, hogy a tipikus 10 -15 évvel korábbi, amerikai vígjátéki toposzokból építkező film szinte végig szórakotatni tud.

Még úgy is, hogy a címszereplő, Osvárt Andrea kifejezetten gyengén játszik. A kritikusok leginkább annak örültek, hogy érdekesek a karakterek, jók a zenék. A kellemesen trágár humor és az ordenáré tahót játszó Szabó Simon meg elviszi a hátán a filmet, megmentve azt a szirupos unalomtól.

filmkritikus-animacio-6

Megdönteni Hajnal Tímeát 6/10

Színes, magyar vígjáték, 105 perc, 2014

Rendező: Herczeg Attila, forgatókönyvíró: Csurgó Csaba, zeneszerző: Gulya Róbert, operatőr: Tóth Widamon Máté, producer: Tőzsér Attila, Ferenczi Gábor, vágó: Somogyi Csaba. Szereplők: Osvárt Andrea, Simon Kornél, Szabó Simon, Jordán Adél, Szandtner Anna, Lengyel Tamás, Szandtner Anna. Költségvetés: A Filmalap támogatása: 227 millió forint. Bemutató:2014. február 13.(előzetes)

Index - Szűcs Gyula

Osvárt Andrea melleivel feltámadt a magyar vígjáték! És ez nem a szokásos újságírói túlzás, hanem tény: még a legendásan kőszívű kritikusok is nyerítve röhögtek a Megdönteni Hajnal Tímeát néhány jelenetén.

7/10

Origo - Mesterházy Lili

A Megdönteni Hajnal Tímeát kifejezetten szórakoztató, könnyed kis magyar film.

7/10

Hvg.hu - TA

A filmnek két igazán nagy erénye biztosan van: nem kényszerít gondolkodásra, ergo pihentet, és nem szerepel benne Csányi Sándor.

5/10

Prae - Dombai Dóra

A nem kevés papírízű dialógus mellett számos fárasztó és szellemtelen poén is akad a filmben, s sajnos a vaskos humor időnként vállalhatatlan alpáriságba csúszik

5/10

Mno - thy

végre van egy magyar film, amiben némelyik poén igencsak alpári és prosztó, csakhogy ezek olyan szépen simulnak a filmbe bele, mint a címbéli Hajnal Tímea a dögös-vörös estélyibe

6/10

Filmtrailer - Bányász Attila

hamisítatlan magyar “báj” is körbelengi, megtalálható benne némi Török Ferences Moszkva tér-utánérzés.

7/10

Dívány - cukorka

A természetes párbeszédek mellett a színészi játékra se lehet panaszkodni, ebben a filmben még Kamarás Iván is jó

7/10

Népszava - Barna L. Norbert

Minden percre akad egy jó poén, egy meglepő helyzet. Ki emlékszik már a Nejem, nőm, csajom-ra, vagy az S.O.S szerelemre?

7/10

Napvilág - Frei Gabriella

Egyedül Osvárt Andrea Tímeája lóg ki egy cseppet a sorból, aki otthon, egymagában is olyan mesterkélten mozog, mintha a kifutón lenne.

8/10

444 - Tbg

Én mindig röhögök, amikor a magyar középosztály elképzeli a magyar középosztályt, a polgári stílt.

6/10

VOX - Tóth Csaba

Üdítően vicces például, amikor Simon Kornélt és Lengyel Tamást az emeletről vizeli le Szabó Simon.

7/10

Szerintünk - kisgyoriz

Ami a legjobban meglepett, hogy leginkább tinikomédiákból emelt át részeket: a kötelező önazonos bunkótól kezdve (Amerikai pite - Stifler) a szerencsétlen nyomi srácon át (Így jártam anyátokkal – Ted) a tökéletes nőig (Szüzet Szüntess – Danielle). Egy idő után azonban nagyon disszonánsnak hatott, hogy tulajdonképpen itt felnőtt karakterek idétlenkednek erős altesti humorral kerített tini helyzetekben.

5/10

Revizor Online - Soós Tamás

Már csak az a kérdés, miért erre a filmre kellett 223 milliót áldoznia a Filmalapnak.

5/10

Filmtett - Farkas Péter

Úgy tűnik, közönségfilmeket illetően is igaz, hogy a magyarok nagyjából tíz év csúszással termelik ki egy-egy tendencia itthoni példányát.

6/10

mozistar  - Magyar Márton

Lehet nézhető magyar közönségfilmet csinálni Csányi Sándor, Szabó Győző és Fenyő Iván nélkül.

8/10

Filmpont - Szűcs Márk

láthat jó nőket és poénos szex jeleneteket

5/10

Cinestar - zsebzsb

tele van trágár, kevésbé trágár, sőt, heyenként már-már meglepően intellektuális párbeszédekkel, amik néhány, elhanyagolható mennyiségű kivételtől eltekintve valóban viccesre sikerültek.

6/10

Player - Hauschel Tamás

De akkor mi viszi el mégis a balhét? Azonkívül, hogy maga a hangulat és a karakterek rendben vannak, teljesen nyilvánvalóan az egykori Rojál, azaz Szabó Simon, aki a keményvonalas tahó Bögöcs szerepében abszolút nagyot gurít.

6/10

Mozi24 - TPP

Büszkék lehetünk: íme itt egy új magyar vígjáték, amely készülhetett volna akár Hollywoodban is!

7/10

Filmtekercs - Pásztor Balázs

Jók például a szereplők, közülük is kiemelkedik Osvárt Andrea, akiről mondjuk azt éppen nehéz elhinni, hogy világhíres topmodell lenne, de ez inkább javára válik: ő tényleg nem egy sztereotípia, hanem egy élő, valódi jócsaj, akitől elakad az ember lélegzete, és egyből vágyakozni kezd utána. A többi szereplő nem igazán tud felnőni mellé.

7/10

Cink - Klág Dávid

Simon Kornél, a Hajnal Tímea főszereplője például nekem egy akkora pozitív meglepetés volt, hogy szabályosan izgatott lettem tőle.

7/10

UPDATE, február 19: Az eddigi 6,5-es átlag 6-ra csúszott vissza a Film.hu és a Nol kritikájának aggregálása után.

Film.hu - Rostás Eni

A film legnagyobb problémája, hogy a karakterei inkább illenek joghurtreklámba, mint szélesvászonra.

4/10

Nol - Fay Miklós

Ha volna most egy Kabos Gyula, talán több szeretettel nézném Hajnal Tímeát is. De nincs.

3/10

A cikk frissül, ha újabb kritikát veszünk észre. A Rohadt Kritikusok sorozatban eddig megjelent:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.