Lavrov: Nincsenek orosz katonák Krímen

külföld
2014 március 05., 08:27
comments 28
  • A Krím-félszigetet megszállta Oroszország. Kijev is így látja.
  • Moszkva viszont nem ismeri el az új kijevi vezetés hatalmát. A Kreml azt állítja, a Krímben élő orosz többség védelmében lépett fel.
  • Alig több mint 3000 ukrán katona tart ki különböző városokban és bázisokon.
  • De legalább 15 ezer orosz katona szállta meg péntek óta a Krímet.
  • Putyin hétfőn megszólalt, szerinte nincsenek orosz katonák a Krím-félszigeten és nem ismerik el az új ukrán vezetést.
  • Putyin szerint Janukovics a legitim ukrán elnök.
  • John Kerry amerikai külügyminiszter Kijevben tárgyal az új vezetéssel.

16:26

Élő közvetítésünket most befejezzük, ha valami fontos hír érkezik Ukrajnáról, azonnal beszámolunk. 

15:40 Párizsban, az Elysee-palotában megkezdődött az amerikai, orosz, angol, francia, és a német külügyminiszter tárgyalása az ukrán helyzetről.

14:51 Röviden összefoglalnánk eddig mi történt:

14:31 Martonyi János magyar külügyminiszer szerint:

 Magyarország minden szükséges intézkedést megtesz, ha zavarok lennének a gázellátásban az ukrajnai helyzet miatt.

Martonyi osztrák kollégájával találkozott Budapesten, Sebastian Kurz-val megállapodtak, hogy ebben az ügyben is együtt kell működniük a térség országainak. Martonyi elmondta, hogy kormány már meghozta az intézkedéseket a gáztározók feltöltésére. Kurz kijelentette a találkozó után, hogy

nehéz helyzetről van szó, nem alaptalanul aggódnak az unió tagállamai.

Martonyi János is azt mondta, hogy az uniós tagállamok külügyminiszterei hétfőn világossá tették: agressziós cselekményről van szó. Mindkét külügyminiszter megállapodott abban, hogy részt vesznek az EBESZ ukrajnai megfigyelő missziójában. 

14:26 Az ENSZ cáfolta azokat a hivatalos orosz közléseket, hogy menekült áradat indult volna Ukrajnából Oroszországba. Szerintük szó sincs azokról, amiket az oroszok állítanak, hogy százezrek lépték volna át a határt.

14:23 Szevasztopolban ilyen hangulat, orosz fegyveresek vették körbe az ukrán haditengerészet hajóját.

photo_camera AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE

13:57 Donyeckben közben újabb tüntetések kezdődnek. Több száz oroszbarát tüntető gyűlt össze a helyi kormányzati hivatal előtt, magas rendőri készültség van érvényben.

donyeck

13:49 Az orosz média most elkezdte azt terjeszteni, hogy Catherine Ashton és az észt külügyminiszter közti, kiszivárgott telefonbeszélgetésen elhangzott, hogy a majdani tüntetők vezetői bérelték fel a mesterlövészeket, akik Kijevben öltek meg emberek a múlthéten. Állítólag tüntetők és a rendőrök oldalán is ugyanolyan fegyvereket használtak, az állítólagos észt országból importált mesterlövészek.

13:31 Jaceknyuk ukrán miniszterelnök szerint:

Krím Ukrajna része kell, hogy maradjon, de kaphat nagyobb autonomiát. (BBC)

13:28 David Cameron brit miniszterelnök jelezte, hogy Nagy-Britannia nem vesz részt a Szocsiban, nyáron rendezendő G8 csúcs találkozol.

13:12 Lamberto Zannier az EBESZ főtitkára bejelentette, hogy 35 fegyertelen megfigyelő már úton van a Krímbe, hogy objektív információkat szerezzenek a helyzetről. A delegációban a BBC szerint egy magyar megfigyelő is helyet kap.

12:43 Az ukrán kormány értékesíti a minisztériumok autóit. A közel 1500 darab autó árát a költségvetésnek utalják át, csak a miniszterek tarthatják meg gépjárműveiket, a döntést Olekszandr Slapak pénzügyminiszter jelentette be. (MTI)

12:41 A Gazprom jelezte, hogy Ukrajna nem teljesítette a februári gázszállítás összegét, így a teljes tartozás már megközelíti a 2 milliárd dollárt. (BBC)

12:38 Itt vannak a részletek az EU által elfogadott pénzügyi csomagról:

  • 1,6 milliárd euró hitel
  • 1,4 millárd euró azonnali támogatás
  • 3 milliárd eurónyi hitel az Európai Beruházási Banktól

12:32 Oroszország leállítja a nukleáris üzemanyag-ellátást az ukrán erőművek részére. A térségben lévő instabilitással indokolják a döntést, a mostani készletek április végéig elegendőek. A döntést Dmitriy Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes jelentette be. (BBC Monitoring / Interfax)

12:30 Stephan Füle az Európai Bizottság bővítésért és az európai szomszédsági politikáért felelős biztosa most írta ki twitterére, hogy az Európai Bizottság jóváhagyott egy 11 milliárd eurós pénzügyi támogatást Ukrajnának. A döntést közben megerősítette Jose Manuel Barroso is. Az összeget a következő néhány évben kapja majd Ukrajna. A pénzügyi csomag célja:

hogy segítsen egy elkötelezett, befogadó és reform-orientált ukrán kormányt.

12:15 Angela Merkel német kancellár felszólítja Oroszországot, hogy kerüljön és hagyjon fel minden olyan cselekvésével, ami destabilizálja Ukrajnát. (Reuters)

11:55 Az elmúlt 24 órában az ukrán határrendészet szerint több mint 500 orosz katona lépte át a határt. Ezt Pavlo Shysholin, az Ukrán Határrendészet vezetője mondta egy sajtótájékoztatón.

11:53 Jelzés nélküli katonák masíroznak Perevoljne faluban található ukrán laktanyánál:

photo_camera REUTERS/Vasily Fedosenko

11:48 A Krím-félsziget új vezetői gazdasági együttműködési megállapodást kötött az orosz Tatár Köztársasággal. A Szimferopolban aláírt megállapodás értelmében orosz pénzzel segítik ki Krímet.

11:46 A BBC tudósító csapatát komolyan szétpakolták egy ellenőrzőpontnál az oroszbarát fegyveresek a Krím-félszigeten. Az azonosító nélküli katonák AK-47-esekkel voltak felszerelkezve.

11:30 Még mindig nem tudni, hogy valóban elfoglalták-e a Fiolent-fok közelében található két ukrán rakétavédelmi egységet orosz katonák. Szevasztopoli forrás szerint szerda hajnalra virradóan orosz katonák részben lerombolták, részben blokkolják a védelmi rendszer működését.

11:27 Az orosz védelmi erők parancsnoka szerint sincsenek orosz katonák Krímen, egy provokáció szerinte, ami ott történik. Shoigu szerint teljességgel elképzelhetetlen, hogy az ő katonái lennének fotókon, újságírói kérdésre, hogy akkor miért orosz rendszámú, orosz katonai páncélos járművel (Tigr) közlekednek ezek a csapatok, azt válaszolta:

elképzelése sincs, hogy jutottak hozzá.

11:21 A kommerszant orosz lap szerint Krímen az orosz tengerészgyalogság szevasztopoli 810-es dandárjához tartozó erők és a Novorosszijszkban állomásozó 7. hegyi deszant dandár egységei tevékenykednek felségjelzés nélkül. A keddi sajtótájékoztatóján Putyin még azzal védekezett, hogy bármelyik boltba lehet kapni orosz katonai ruhákat, amiket bárki megvehet és nincsenek orosz csapatok Krímen. A lap szerint Putyin elmondta, hogy 22 ezer ukrán katona állt át a krími kijev ellenes vezetéshez és több mint tíz Sz-300-as légvédelmi rakétakilövőt is ellenőriznek. Jevhen Perebijnyisz ukrán külügyi szóvivő szerint Putyin egyszerűen hazudik. (MTI)

11:17 Egy újabb állítólag információ: két ukrán hadihajó azt állítja, hogy megpróbálták őket a hajók elhagyására kényszeríteni.

11:01 Közben az új kijevi vezetés felülvizsgál minden olyan nemzetközi szerződést, amit még Janukovics elnök kötött. Különös tekintettel a nyugati gázügyletetkre.

10:49 A kanadai külügyminiszter John Baird, Clintonhoz hasonlóan, az orosz inváziót a náci Németország 1938-as megszállásához hasonlította. Hozzátette, ez még nem háború, de olyan mint a hidegháború.

10:44 Madridban tartott sajtótájékoztatót Szergej Lavrov külügyminiszter. Elmondta, hogy meghívja a Krímre az nemzetközi megfigyelőket, de ők is azt tapasztalják majd, hogy nem orosz, hanem helyi önvédelmi erők akcióznak. Ragaszkodik hozzá, hogy Moszkva nem ad utasításokat ezeknek a jelöletlen csapatoknak. Lavrov szerint a nyugat rossz példát mutatott az ukrán tüntetőknek, hogy támogatták őket, így megsértve az ukrán alkotmányt. A mostani kijevi vezetés törvénytelen. Krímen csak a megállapodás szerinti orosz katonák állomásoznak, akik éberen figyelnek, hogy ne legyen vérrontás. Oroszország betartja minden betűjét a nemzetközi törvényeknek, de véleménye szerint a

krími helyzet fertőző lehet.

10:39 A donyecki kormányzati épületet kiűrítették és leszedték a hétfő óta ott lobogó orosz zászlót, visszakerült az ukrán. Félő volt, hogy a Kelet-Ukrajnában lévő Donyeck régió is behívja az orosz haderőt, kiszélesítve a konfliktust. (RadioSvoboda)

Bh89HzlIYAAe5Yp

 

10:37 A szevasztopoli öbölben már három napja áll egymás mellet az orosz és az ukrán hadihajó. Nincs kérdés, a nagyobbik az orosz. (Abdujali A/twitter)

Bh9CHJfIIAAZAKH

10:28 Orosz katonai járművek a kavkazi támaszpontnál várakoznak. Kavkaz az ukrán Kercs túlpartján fekszik. A kercsi kompkikötőt tegnap foglalták el orosz fegyveresek.

photo_camera REUTERS/Maxim Shemetov

10:11 Az interfax hírügynök szerint orosz katonák foglaltak el két ukrán rakétavédelmibázist a Krím-félszigeten. Az ukrán hadsereg ezt a hírt még nem tudta megerősíteni.

10:02 Orosz képviselők egy olyan törvénytervezeten dolgoznak, hogy esetleges EU büntetés esetén milyen szankciókat vethetnének ki az Oroszországban működő európai és amerikai cégekre.

09:59 Donyeckben a rendőrség kiűríti a helyi kormányzati épületet, amit még hétfőn foglaltak el oroszbarát tüntetők. A rendőrség szerint egy névtelen telefonáló szerint bomba van az épületbe, ezért most átvizsgálják azt. (Reuters)

09:57 Az orosz bűnüldöző szervek nemzetközi körözést adtak ki Dmytro Yarosh ellen. Yarosh az ukrán Jobb Szektor csoport vezetője, ami aktív szerepet vállalt a kijevi összecsapásokban. (ItarTass)

09:52 Közben megérkezett a moszkvai külügyminisztérium közleménye. Ebben leírják, hogy tegnap Putyin elnök kimerítő választ adott az orosz álláspontról. Oroszország elvárja, hogy az új ukrán vezetés tartsa magát a február 21-én aláírt megállapodáshoz. Ez nemzeti egységkormányt és a törvénytelen csoportok lefegyverzését és eltávolítását is tartalmazza. Az orosz álláspont szerint ez nem valósult még meg. Putyin tegnap kijelentette, hogy Ukrajnában államcsíny, fegyveres hatalomátvétel történt és továbbra is Janukovics elnök a legitim ukrán vezető. (MTI)

09:51 Catherine Ashton, az EU külügyi főbiztosa, is elhagyja Kijevet és Párizsban csatlakozik az ott folyó egyeztetésekhez. A mai nap francia fővárosban találkozik John Kerry amerikai és Szergej Lavrov külügyminiszter.

09:49 Az új krími miniszterelnök, Akszenov továbbra sem ismeri el a kijevi vezetést és azzal nem hajlandó tárgyalni. (RiaNovosti)

09:43 Az önkéntes oroszbarát rendfenntartók Szimferopolban, a helyi kormányzati épület előtt.

photo_camera Spencer Platt/Getty Images

09:38 Az orosz parlament felsőháza közben sürgeti a Krímnek küldött pénzügyi támogatást, így növelve tovább a térségben befolyásukat. Szerintük Ukrajna szétesett, ezért kell a segítség. (ItarTass)

09:34 Daniel Standford, a BBC tudósítója, készítette ezt a képen. Jól látszik, hogy még mindig orosz hajók zárják el a szevasztopoli kikötő bejáratát.

hajok

09:32 Fabius francia külügyminiszter szerint a holnapi rendkívüli EU csúcson sújtják majd szankciókkal Oroszországot. A csúcson részt vesz majd Orbán Viktor is.

09:29 Bill Clinton volt amerikai elnök szerint az orosz beavatkozás az ukrán belügyekbe náci felfogásra vall, és Putyint Hitlerhez hasonlítja.

09:22 Julija Timosenko volt ukrán elnök szerint a múlt heti kijevi változások teljesen törvényesek és legitimek voltak. Az új vezetés mindent megfog tenni a válság mihamarabbi rendeződjön és, hogy egy új demokratikus Ukrajna, stabilan működjön. (Interfax)

09:19 A mai nap találkozni fog a NATO és az orosz delegáció is. Illetve  Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői is a Krím-félszigetre érkeznek, hogy értelmezzék a helyzetet.

09:17 Összeül a magyar  Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tízkor a Parlamentben. Téma nem lesz más mint az ukrán helyzet.

09:15 John Kerry amerikai külügyminiszter találkozni fog Szergej Lavrov orosz kollégájával. Először, mióta az ukrán események eszkalálódtak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.