A baloldali összefogás a legfőbb ügyészhez fordult a Matolcsy-Goldman Sachs ebéd miatt

politika
2014 március 13., 13:44
comments 139

Lemondásra szólítja fel a baloldali összefogás Matolcsy György jegybankelnököt, amiért 2011 őszén nemzetgazdasági miniszterként „bennfentes információkat szivárogtatott ki” bankároknak – írja az MTI.

Baja Ferenc MSZP-s képviselő azt kérte, hogy a legfőbb ügyész rendeljen el vizsgálatot, mert felmerül a minősített adattal való visszaélés, a hivatali visszaélés és a bennfentes kereskedelem gyanúja. Mint mondta, ezek hivatalból üldözendő bűncselekmények, de írásban is a legfőbb ügyészhez fordulnak, hogy nyoma legyen annak, hogy komolyan veszik ezt a bejelentést. Bajáék azért a legfőbb ügyészt kérik, mert a korábban az ilyen vizsgálatokat végző Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete beolvadt a jegybankba, és a jegybankelnök önmagát nem vizsgálhatja.

Ezen felül kezdeményezik, hogy az Országgyűlés költségvetési és gazdasági bizottsága együttes rendkívüli ülésen hallgassa meg az MNB és a Nemzetgazdasági Minisztérium akkor hivatalban lévő vezetőit, hogy az adott napon milyen ügyletek köttettek, és az adott időszakban milyen politikai tevékenységet folytattak.

Katona Tamás, a MNB felügyelőbizottságának tagja, volt pénzügyminiszteri államtitkár szerint teljesen világosan látszik, hogy Matolcsy György akkora kockázatot jelent az ország pénzügyi biztonságára, ami nem vállalható. A Fidesz-kormány folyamatosan és tudatosan gyengíti a forintot, és eddig úgy tűnt, hogy ez a dilettáns politika következménye, most az látszik a volt miniszteri kabinetfőnök könyvéből, hogy ezt szándékosan tették – mondta Katona, aki szerint a korábbi, a forint árfolyamára befolyást gyakorló kijelentésekkel is, „említhetem Kósát, Szijjártót”, feltehetően nagyon sokan visszaéltek.

Tordai Bence, a baloldali összefogás országgyűlési képviselőjelöltje, a PM politikusa azt mondta, a forint árfolyama az államadósság finanszírozásában is megmutatkozik, a kamatfelár ugyanis évente százmilliárdos nagyságrendben vett ki pénzt a magyar államkasszából, ey pedig azt jelenti, hogy egy magyar család évente akár 100 ezer forinttal több adót fizethet azért, mert „az Orbán-Matolcsy duó számos, rossz vicc szintű gazdaságpolitikát folytat”.

A MNB mai közleményében azt írta:

„Wiedermann Helga gazdasági regényében egy fikciót ír le, természetesen az NGM-et vezető miniszter nem tájékoztathatta a befektetőket arról, hogy Magyarország az IMF-hez fordul, hanem több lehetőség között ezt is, mint követhető utat jelölte meg.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.