Betiltották Navalnij blogját

Média
2014 március 13., 21:10

A távközlést, az információs technológiát és tömegkommunikációt felügyelő hatóság (Roszkomnadzor) szóvivője, Vagyim Ampelonszkij közölte, hogy az orosz főügyészség utasítására ezúttal a grani.ru, a kasparov.ru és az ej.ru oldalakat vették fel a tiltott hírforrások központi listájába. A jegyzékbe vétel után felszólították az érintett internet-szolgáltatókat, hogy haladéktalanul korlátozzák a site-okhoz való hozzáférést.

Az indoklás szerint a honlapok „jogsértő tevékenységekre és az előírásos rend megsértésével szervezett tömegrendezvényekre vonatkozó felhívásokat tartalmaznak”. Ezekről az oldalakról van szó:

  • kasparov.ru: Garri Kaszparov ellenzéki vezető, volt sakkvilágbajnok portálja
  • ej.ru: A Jezsednyevnij Zsurnal (Napilap) egy 2004 óta működő, orosz politológusok, közgazdászok és újságírók véleménycikkeit és elemző írásait közlő portál
  • Grani.ru: egy 2000 óta működő hírportál

A főügyészség utasítására betiltották Alekszej Navalnij híres orosz ellenzéki politikus blogját is, a navalny.livejournal.com-ot – írja az MTI. A hatóság szerint a blog sérti a bűnvádi eljárás miatt házi őrizetben lévő Navalnij ellen elrendelt korlátozó intézkedéseket.

photo_camera Alekszej Navalnij (Fotó: Sergei Karpukhin / Reuters)

Az intézkedés miatt az ellenzéki politikus ügyvédje, Vagyim Kobzev cáfolja védence bármi módon megsértette volna a házi őrizet szabályait, ami indokul szolgálhatna a Livejournal blogmotoron vezetett blog betiltására.

A bíróság csak az ügyével kapcsolatos nyilvános közlésektől tiltotta el Navalnijt, és a házi őrizet szabályainak megsértése sem vonhatná maga után ilyen vagy olyan honlapok betiltását – mondta az ügyvéd.

Emberi jogi aktivisták hosszú ideje panaszkodnak arra, hogy Vlagyimir Putyin harmadik elnöki mandátumának kezdete óta az országban több, az internet szabadságát korlátozó törvényt hoztak.

Ma egy híres független újságnál Kreml-barátira cserélték le a vezetést, és rengeteg újságíró felmondott. Közben hackerek támadták az orosz állami média weboldalait.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.