A bankbetét vagy az állampapír a jobb befektetés?

Aki biztos megtakarítást keres, és nem a minél nagyobb hozamra hajt, annak általában két befektetési lehetőségét szoktak ajánlani: a lekötött bankbetétet és az állampapírt. Csakhogy mostanában a bankbetétekért szemmel alig látható kamatot kapunk. Vajon az állampapír jobb befektetés?

Ez attól függ, milyen időtávra fektetünk be. Az alábbi táblázatunkban összefoglaltuk a lehetőségeket:

kockamentes444_v3

Látható, hogy rövid távon, azaz egy éven belül nincs érzékelhető különbség a bankbetét és az állampapír között. Hosszabb távon azaz 3-5 év alatt viszont jobban járunk az állampapírral. Az állam ugyanis a mindenkori infláció felett 3 százalékos garantált hozamot is ad a lakossági állampapírok mellé.

A biztonságos befektetésnek is vannak kockázatai, amivel számolnunk kell. Nem az állam vagy bankcsődre gondolunk, mert akkor már teljesen mindegy, miben van a pénzünk. A kamatkockázat az, amivel számolni kell. Mert a bankbetét és az állampapír kamatai is változnak a futamidő alatt. Ha mondjuk lekötjük 3 évre a pénzünket egy bankban és a három év alatt megnő a kamat, akkor bizony buktunk a dolgon. Ugyanígy nyerhetünk vagy veszíthetünk az állampapírral is: ha az állampapírpiaci hozamok esnek, az növeli, ha pedig emelkednek, az csökkenti az állampapírok értékét.

Tekintsd át oldalunkon az aktuális állampapír befektetési lehetőségeket!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.