A bankbetét vagy az állampapír a jobb befektetés?

gazdaság
2014 március 14., 12:15
comments 6

Aki biztos megtakarítást keres, és nem a minél nagyobb hozamra hajt, annak általában két befektetési lehetőségét szoktak ajánlani: a lekötött bankbetétet és az állampapírt. Csakhogy mostanában a bankbetétekért szemmel alig látható kamatot kapunk. Vajon az állampapír jobb befektetés?

Ez attól függ, milyen időtávra fektetünk be. Az alábbi táblázatunkban összefoglaltuk a lehetőségeket:

kockamentes444_v3

Látható, hogy rövid távon, azaz egy éven belül nincs érzékelhető különbség a bankbetét és az állampapír között. Hosszabb távon azaz 3-5 év alatt viszont jobban járunk az állampapírral. Az állam ugyanis a mindenkori infláció felett 3 százalékos garantált hozamot is ad a lakossági állampapírok mellé.

A biztonságos befektetésnek is vannak kockázatai, amivel számolnunk kell. Nem az állam vagy bankcsődre gondolunk, mert akkor már teljesen mindegy, miben van a pénzünk. A kamatkockázat az, amivel számolni kell. Mert a bankbetét és az állampapír kamatai is változnak a futamidő alatt. Ha mondjuk lekötjük 3 évre a pénzünket egy bankban és a három év alatt megnő a kamat, akkor bizony buktunk a dolgon. Ugyanígy nyerhetünk vagy veszíthetünk az állampapírral is: ha az állampapírpiaci hozamok esnek, az növeli, ha pedig emelkednek, az csökkenti az állampapírok értékét.

Tekintsd át oldalunkon az aktuális állampapír befektetési lehetőségeket!