Ki ez a Vlagyiszlav Szurkov, akit elsőként tiltottak ki az USA-ból a Krím miatt?

külföld
2014 március 20., 12:14
comments 13
photo_camera AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA

Barack Obama amerikai elnök hétfőn jelentette be, hogy 11 orosz és ukrán ellen gazdasági szankciókat és utazási tilalmat rendelnek el. A lista élén Vlagyiszlav Szurkov neve állt.

Ki ez az ember?

  • Vlagyimir Putyin szürke eminenciása.
  • Ha éppen nem világuralmi terveket szövöget, az orosz rockzenésznek, Vagyim Szamojlovnak ír dalszövegeket.
  • Első felesége az orosz Bokros Lajos, Anatolij Csubajsz lánya volt.
  • Csecsen származású, élete első öt évében Groznijban élt.
  • A hírek szerint Putyin portréja mellett Che Guevara és Tupac Shakur képe díszíti az irodáját.
  • A Daily Beast írt róla bővebben.

A most 49 éves Szurkov nem a legismertebb figura a Kremlben, de ez nem jelenti azt, hogy jelentéktelen volna. Mi több, ő képviseli az állandóságot az elnöki hivatalban. Amikor Putyinnak az alkotmányos szabályok miatt egy ciklusra hátrébb kellett lépnie, és átadnia hatalmát az elnöksége előtt és után miniszterelnökként szolgáló Dmitrij Medvegyevnek, Szurkov maradt, ami volt. Az elnök kabinetfőnöke.

Ez már önmagában is elég fontos poszt, végülis a kabinetfőnök állja el az utat az elnök és mindenki más között. De Szurkov több szimpla kapuőrnél. Ő a Kreml szürke eminenciása, akit a világban talán leginkább a "szuverén demokrácia" vagy "irányított demokrácia" néven emlegetett orosz hatalmi modell megalkotójaként ismerhetnek. A "szuverén demokrácia" lényege, hogy nem demokratikus: a díszletek megvannak, a képviselőket választják, még pártból is több van egynél, de lényegében mindegyik egy embert, az elnököt szolgálja, akinek lényegében teljhatalma van. Így történhetett meg, hogy amikor Putyin 2008-ban az alkotmányos szabályok miatt nem indulhatott az elnökválasztáson, csak helyet cserélt miniszterelnökével, Dmitrij Medvegyevvel, hogy aztán négy év szünet után újra elnök lehessen.

Szurkov másik nagy találmánya a Nasi nevű ifjúsági mozgalom. Ez afféle Putyinjugend, és most nem túlzok. Az ifjúputyinisták előszeretettel vernek meg bárkit, aki nem lelkesedik eléggé az elnökért, a nyári táboraikban pedig bábukat készítenek ellenségeikről - például a 83 éves Ljudmilla Alekszejevnáról, akit náci ruhába öltöztettek -, hogy aztán azokkal szórakozhassanak.

Putyin ellenzékét épp ezért Obama boldoggá tette a Szurkov elleni szankciókkal. És bár Szurkov a szankciók bejelentése után azzal viccelődött, hogy neki nincsenek befagyasztható érdekeltségei Amerikában, így különösebben nem is aggasztja a beutazási tilalom, vannak, akik szerint a nyugalma csak megjátszott.

Szanyiszlav Belkovszkij szerint például ahogy az orosz elit nagy része, úgy Szurkov is Angliába küldte tanulni gyerekeit. Belkovszkij, Borisz Berezovszkij unokaöccse a híres rokon menekülése óta kegyvesztett, de a 2000-es évek elején még ő dolgozott egy másik disszidens oligarcha, a később hosszú börtönre ítélt Mihail Hodorkovszkij befeketítésén. "Egyszer egy Londonból hazafele tartó gépen találkoztam Szurkovval és a fiával. Szurkovnak és a legtöbb vezető tisztviselőnek súlyos csapás lenne, ha hirtelen búcsút kéne inteniük nyugati életüknek" - mondta. Mondjuk azt is mondta, hogy szerinte Putyin bármelyik pillanatban megváltoztathatja véleményét a Krím megszállásáról, de ki mondta, hogy a kremlinológia egyszerű dolog volna.

Szurkov egy volt munkatársa, a most a krími népszavazást szervező Szergej Markov szerint például Szurkov már nem is fontos ember. "Már nincs komoly szerepe a Kreml vagy Ukrajna életében. Vitába mert szállni Putyinnal. Azt akarta, hogy Medvegyev még négy évig elnök lehessen. Azóta nem kulcsfigura" - mondta Markov. De azt még ő is elismeri, hogy tavaly Szurkov lett az oroszbarát ukrán elnök, Janukovics tanácsadója, de szerinte elbaltázta a feladatot. "A hülye vezetőkkel működött együtt az ukrán lakosság helyett. Amint én elkezdtem dolgozni a Krímben, kiderült, hogy az emberek 90 százaléka Oroszországhoz akar csatlakozni. Ugyanez lesz Kelet-Ukrajnában is" - állítja.

Markov azt állítja, hogy az elmúlt másfél hónapban, amikor a Krím elszakadásán dolgozott, nem Szurkovtól kapta az utasításokat. Hogy kitől, azt nem volt hajlandó elárulni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.