A Jobbik és Európa szélsőjobboldali pártjai: Putyin nyugati szövetségesei

POLITIKA
2014 március 27., 16:46
comments 220
  • Vlagyimir Putyin egyik érve a krími beavatkozásra az volt, hogy megelőzzön egy neonáci hatalomátvételt Ukrajnában.
  • Ehhez képest Oroszországnak Európa-szerte szélsőjobboldali pártok a szövetségesei.
  • Putyint nem az ideológia vezérli.
  • Míg a Krímet egyszerűen el akarta foglalni, mert a sajátjának tekinti, addig az Európai Unióban lévő szövetségesei destabilizálják az ellenfeleit. Például a Brüsszelbe eljutó politikusai belülről próbálják meg szétverni az EU-t.
  • Magyarországon például a Jobbikot vette szárnyai alá Putyin.
  • Erről írt szerdán a Foreign Affairs.

A magyar partner

A lap azt írja, a Jobbik Magyarország harmadik legnagyobb pártja, a szimpatizánsai a nácikéra emlékeztető egyenruhákban masíroznak, antiszemita utalásokat tesznek, és „aggódnak az izraeli gyarmatosítás miatt”. A párt nacionalista gazdaságpolitikát nyújt ellenszerként a népszerűtlen megszorító politika és a korábbi gazdasági liberalizáció ellen. A Foreign Affairs szerint Oroszországnak bejön az ilyesmi, és a Jobbikról régóta pletykálják, hogy a pártot az oroszok pénzelik.

photo_camera Vona Gábor és Kovács Béla a Dumában (Fotó: Facebook)

Tavaly májusban, amikor Kreml-közeli orosz nacionalisták meghívták Vona Gábort, hogy tartson egy beszédet a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetemen, Vona világossá tette, hogy a Jobbik Oroszországot partnernek tekinti, elveti az euroatlanti gondolatot, és elítéli az EU-t. A Jobbik-elnök a párt egyik EP-képviselőjével, Kovács Bélával az orosz parlamentbe is ellátogatott. (A Moszkvában végzett Kovács Béla volt az, aki a krími népszavazást törvényesnek nevezte, és megfigyelőként legitimálta.) A Jobbik – a kormánnyal ellentétben – úgy véli, a krími népszavazás példaértékű volt, és a párt utalt a Romániában és Szlovákiában élő nagyszámú magyar kisebbségre. A Foreign Affairs szerint úgy tűnik, a Jobbik Putyin új nemzetiségi politikáját összeegyeztethetőnek tartja a saját revizionista nacionalizmusával.

Bár Németország betiltotta a szélsőjobboldali pártokat, más országok nem, például Magyarországon is működik ilyen, a Magyar Hajnal bátran uszíthat.

Francia kapcsolat

A Kreml kapcsolata a francia szélsőjobboldali Nemzeti Fronttal is sokat erősödött. Marine Le Pen pártelnök tavaly júniusban ment Moszkvába Szergej Nariskin házelnök meghívására, aki Putyin közeli munkatársa. Le Pen találkozott Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettessel is, és tanácskoztak Szíriáról, az EU növekedéséről és a melegházasságról is. Franciaországban működik a ProRussia TV, amit a Kreml finanszíroz, és a munkatársai szoros kapcsolatot ápolnak a Nemzeti Fronttal, a csatornán pedig a párt szemszögéből mutatják be a hazai és a nemzetközi politikát.

photo_camera Marie Le Pen (Fotó: Benoit Tessier / Reuters)

A Nemzeti Front az EU és a NATO helyett egy független államokból álló páneurópai szövetséget szeretne, Párizs, Berlin és Moszkva vezetésével. Le Pen szóvivője, Ludovic De Danne nemrég elismerte a krími népszavazást, és egy rádióinterjúban azt mondta: „történelmileg a Krím Oroszország része”, és az elmúlt években többször is járt arra. Le Pen is elment a Krímbe 2013 júniusán.

Arany Hajnal

A görög neonáci párt 2012-ben a választáson 18 helyet szerzett meg a görög parlamentben. A párt tagjai náci szimbólumokat használnak a gyűléseiken, utcai harcokban vesznek részt, és a náci németek himnuszának görög verzióját éneklik. A görög kormány börtönbe csukta a vezetőjüket, Nikosz Mihaloliakoszt, és megfosztották a párt parlamenti képviselőit a mentelmi joguktól, mielőtt megvádolták őket idegenellenességgel, uszítással és terrorizmussal. De a párt továbbra is jelen van az utcán.

photo_camera Fotó: Ggia / Wikipedia

Az Arany Hajnal sosem rejtegette a szoros kapcsolatát az orosz szélsőjobbal, és sokak szerint az oroszok pénzelik őket. Egy Arany Hajnalhoz köthető weboldal szerint Mihaloliakosz még egy levelet is kapott a börtönben a Moszkvai Állami Egyetem professzorától, Alekszandr Dugintól, aki a Kreml volt tanácsadója és Putyin eurázsiai ideológiájának egyik szerzője. (Dugin volt az, aki Vonát vendégül látta tavaly.) A levelében támogatta az Arany Hajnal „geopolitikai pozícióját”, és azt kérte, nyissanak egy kommunikációs csatornát az Arany Hajnal és az ő moszkvai agytrösztje között.

A Wikileaks buktatta le a bolgárokat

Julian Assange-nak hála derült ki, hogy a bolgár Támadás Párt szoros kapcsolatban áll az orosz nagykövetséggel. Ezt régóta beszélték, de sosem vizsgálták meg. A múlt héten a párt a parlamentben azt mondta, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy Bulgária ismerje el a krími népszavazás eredményét. Volen Sziderov pártelnök pedig többször is arra kérte Bulgáriát, hogy vétózza meg az EU Oroszországot célzó gazdasági szankcióit.

Önjelölt megfigyelők

Hogy megmutassák, hogy az oroszoknak az EU-n belül is vannak támogatóik, a Jobbik, a Nemzeti Front és a Támadás Párt is „megfigyelőket” küldött a krími népszavazásra, hogy legitimálják az eredményt. Ugyanígy tett az Osztrák Szabadságpárt, a belga Vlaams Belang, az olasz Forza Italia és Lega Nord, illetve a lengyel Önvédelem is, meg néhány szélsőbaloldali párt, mint a német Die Linke.

photo_camera Kovács Béla megfigyelőként a Krímben mindent rendben talált

Ezeknek a pártoknak a megfigyelői a Foreign Affairs szerint az Eurasian Observatory For Democracy & Elections (EODE), a nyugati ideológiával szemben álló belga, de oroszok által támogatott civil szervezet meghívására érkeztek. Az EODE a honlapja szerint olyan Moszkva-barát önjelölt köztársaságok választásaira specializálódott, mint Abházia, Transznisztria vagy Hegyi-Karabah.

Putyin és a nacionalizmus

Bár Oroszország a náciveszélyre hivatkozva annektálta a Krímet, a nacionalizmussal csak addig van bajuk, amíg az érdekeikkel ellentétes, mint például az ukrán nacionalizmus. Amikor viszont az európai kormányok destabilizációjáról, az EU növekedésének meggátolásáról és Moszkva-barát kormányok létrehozásáról van szó, akkor az oroszoknak nincs bajuk a szélsőjobboldali pártokkal – írja a Foreign Affairs.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna / MTI

A lap Orbánnak is nekimegy, mint írja:

„Néhány európai ország talán csak egy rossz választásra van a katasztrófától. Sőt, van aki szerint Magyarország már túl is van rajta. Miközben nő a Jobbik támogatottsága, Orbán Viktor antidemokratikus, jobbközép kormánya nagyon jobbra tolódott, és nemrég aláírt egy nagy nukleáris szerződést Oroszországgal. Oroszország 10 milliárd eurót ad kölcsön Magyarországnak, hogy két új reaktorral bővítse a paksi atomerőművet, még jobban kiszolgáltatva az országot az orosz energiának. Vona Gábor még tovább menne: kiléptetné Magyarországot az EU-ból, és csatlakozna az Eurázsiai Unióhoz.”

Európa jobbra tolódik

A májusi EP-választáson a várakozások szerint meg fog erősödni a szélsőjobboldal a gyengén teljesítő gazdaság és az Európát meghatározó megszorító politika miatt. Az előrejelzések szerint Franciaországban és Hollandiában sok helyet a szélsőjobboldal vihet el. Brüsszelben attól tartanak, hogy a delegáltak 20 százaléka olyan szélsőjobboldali pártokból érkezik majd, amiknek a célja szétverni az EU-t. (Most ez az arány kb. 10 százalék.) Emiatt akár le is állhat a brüsszeli bürokrácia, illetve megállhat az EU növekedése, és szabotálhatják az orosz terjeszkedés elleni lépéseket – írja a Foreign Affairs. A lap bizonyítékot nem mutat be arról, hogy az oroszok pénzelik az említett szélsőjobboldali pártokat, csak mint valószínűsíthető lehetőséget vázolja fel ezt a forgatókönyvet.

photo_camera Fotó: Bogdan Cristel / Reuters

A lap szerint az európai vezetőknek nyilvános vizsgálattal kéne feltárnia a szélsőségesen jobboldali politikai pártok pénzügyeit. Ha kiterjedt orosz kapcsolatokra bukkannak, szankciókkal kell elérniük, hogy az oroszoknak nehezebb legyen biztosítaniuk a támogatásaikat. Ezenkívül az EU-párti pártoknak meg kell szólítaniuk azokat, akik sosem mennek el az EP-választásokra, a kormányoknak pedig át kell gondolniuk a megszorító intézkedéseket, amik miatt sokan ellehetetlenültek, és elkeseredésükben a rendszer- és Európa-ellenes pártok felé fordultak.

Nagyon nagy tétje lesz tehát az EP-választásnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.