Privatizálják az ukrajnai szénbányákat

2014 június 1., vasárnap 12:29
21

Az ukrán kormány úgy döntött, hogy privatizálnak 38 szénbányát. A döntés összhangban van az IMF ajánlásaival. Az IMF összesen 17 milliárd dollár kölcsönt ad Ukrajnának, az első részletet már le is hívták.

A bányák nagy része veszteséges, tavaly 1,8 milliárd dollár állami segítséget kaptak, hogy megmaradhassanak. És így is 410 millió dollár veszteséget termeltek.

Összesen 120 működő szénbánya van Ukrajnában, és ezek közül a nyereségesek többsége Rinat Ahmetov tulajdonában van. Ahmetov Ukrajna leggazdagabb embere, sokáig Janukovics szövetségese volt. Mariupolban jelenleg acélgyári munkásai tartják fenn a rendet.

Ukrajna a negyedik legnagyobb széntermelő Európában, ám nem tud mit kezdeni a sok szénnel. A tavaly kitermelt 86 millió tonnából 19 millió megmaradt: nem kellett se külföldön, sem pedig otthon. Az ukrán szenet azért nehéz eladni, mert elég rossz minőségű.

Szintén probléma, hogy az állami szénbányák sok esetben olcsón közvetítőknek adták el a szenet, akik valódi tevékenység nélkül magasabb áron dobták azt piacra. Ez egy fontos korrupciós üzlet volt. A privatizációval ezt meg lehetne szüntetni.

A bányák egy részét jelképes 1 hrivnyás áron hirdetik meg. A befektetőknek a bányák modernizálása lesz drága, nem pedig megvásárlása.

Abból azonban gond lehet, hogy az eladásra kiszemelt bányák nagy része a Don-medencében van, ahol több településen is fegyveres felkelés zajlik az uz ukrán kormány ellen. (kyivpost)

 

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt