BKK: Mindenképp megvalósul a Bubi

közlekedés
2014 június 04., 17:26
comments 11

A közlekedési vállalat azután adott ki közleményt, hogy szerda délután az Index megírta, annyira rosszul szerepelt a közbringarendszer a legutóbbi tesztszakaszban, hogy a BKK már a kiszállást fontolgatja.

Mint írják,

"nagyjából februártól előre látható volt, hogy a szoftverfejlesztés és a rendszerillesztés terén a vállalkozó késedelemben van, ezért is nem vállaltunk konkrét határidőt korábban, hanem tavaszra, akkoriban április végére vagy május elejére reméltük a rendszer átadását. A gyűjtőállomások telepítése és a biciklik szállítása rendben lezajlott, a rendszer lelkét képező informatikai megoldások véglegesítése azonban jelentős, immár két hónapos késedelemben van. Ezt a T-Systems is elismerte néhány nappal ezelőtti közleményében."

A közlemény szerint a BKK mintegy 100 kollégával folyamatosan, megállás nélkül teszteli a rendszert és mindennap részletes jegyzőkönyvet vesznek fel.

Sajnos, valós az a helyzetleírás, hogy a rendszer még ma is, ugyan kisebb, de számos kisebb szoftveres problémával, megbízhatósági és működési zavarral küzd. Ezek javítása nélkül a rendszert átvenni nem áll módunkban, hiszen közpénzt és uniós támogatást használunk fel és ha a rendszert mai készültsége mentén beindítanánk, joggal válna felhasználói kritikák céltáblájává.

- írják.

Kötbért valóban szednek a T-Systems által vezetett konzorciumtól, április 7. óta minden egyes napi késedelem 1,798 millió forintot szabnak ki, ezzel most 104 millió forintnál járnak.

A kötbér plafonja a szerződés szerint 179,8 millió Ft (a szerződéses ár 20%-a), tehát a kötbérplafont a vállalkozó 2014. július 16. napján éri el.

Ezt követően a BKK-nak a megmaradt egyetlen szerződéses szankcionálási lehetősége a szerződés felmondása lesz, de ezen végső eszköz alkalmazásáról csak akkor döntünk, ha a vállalkozó addig nem képes a hibák megnyugtató javítására.

- írják még.

Szakmai megítélésük szerint nincs javíthatatlan, vagy a rendszer teljes átalakítását igénylő hiba, tehát amennyiben a T-Systems, a Csepel és a Nextbike minden elvárható és szükséges intézkedést megtesz, a hibák kijavítása után a rendszer működése megnyugtató színvonalon elindítható, ám a késedelem miatt érvényesíteni fogják a kötbérkövetelésüket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.