​Amerikai fajvédők és orosz nacionalisták budapesti kongresszusán ad elő a jobbikos Gyöngyösi Márton

POLITIKA
2014 augusztus 04., 14:37

A fehér felsőbbrendűséget hirdető National Policy Instutute október 3. és 5. között tart egy „tradicionalista”, „identitás-központú” rendezvény Budapesten, kongresszusi központban. A háromnapos rendezvényén felszólal a jobbikos Gyöngyösi Márton is (akinek egyébként májusban sikerült felkerülnie a Washington Post legotrombább rasszista megnyilvánulásokat összegyűjtő listájára). Az esemény leírásában azt írják, a Jobbik is ott lesz, „Európa egyik legígéretesebb tradicionalista pártja”.

photo_camera Gyöngyösi Márton egy, a korona kigúnyolása ellen szervezett decemberi tüntetésen

A szélsőjobbos dzsemborin lesz koktélparti, konferencia és csapatépítés is, az ebéd 26 dollárba, a budapesti gyalogos városnézések (meg lehet tekinteni a Várat és a Halázsbástyát, vagy el lehet menni a Terror Házába) 46 dollárba kerülnek. A kongresszushoz közeli névtelen szállodában 108 euróért ígérnek egyágyas szobát.

Az NPI „független think-tank” rendezvényén Gyöngyösinél nagyobb koponyák is részt vesznek, például az amerikai Jared Taylor, a szervezet korábbi igazgatója is, aki a „fehér érdekek” védőjeként a „faji realizmus” kifejezést is megalkotta, illetve a szélsőjobboldali francia Philippe Vardon is.

A legnagyobb név mégis az orosz Alexander Dugin Oroszországban elismert egyetemi tanáré, aki az eurázsiai felsőbbrendűség legnagyobb szószólójaként az euroatlantizmus legádázabb ellenfele. Putyin egyik legfőbb ideológusa – Orbánhoz hasonlóan – úgy látja, hogy a Nyugat hanyatlik, a liberalizmus rossz, és erős központi hatalom kell.

photo_camera Alekszandr Dugin 2007-ben (Fotó: Ruslan Krivobok / RIA Novosti)

Emellett Nagy-Oroszországról és élettérről zagyvál. A Foreign Affairs Putyin agyaként, a Daily Beast őrült ideológusként emlegette. A mozgalmának a jelképe félúton van a Nap sugarai és egy nyilaskereszt között. A New York Times szerint Dugin egy orosz Hezbollahot szeretne.

Az ő eurázsiaista szervezetének egyik emberét tartóztatták le idén Kijevben, mivel állítólag olyan osztagot szervezett, aminek a tagjai (500 euróért) magukat ukrán szélsőségeseknek álcázva megtámadták, és feldúlták volna a parlament épületét, hogy ürügyet szolgáltassanak egy orosz beavatkozáshoz. Youtube-felvételek szerint Dugin Skype-on tanítja az ukrajnai orosz szeparatistákat.

photo_camera Alekszandr Dugin és Vona Gábor tavaly májusban Moszkvában (Fotó: Vona Gábor / Facebook)

Alekszandr Dugin hívta meg tavaly Vona Gábor Jobbik-elnököt a Lomonoszov Egyetemre, előadást tartani. Állítólag még a görög neonáci párt, az Arany Hajnal bebörtönzött vezetőjének is írt egy támogató levelet. (via Szily László / Cink)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.