Így készült a példátlan dokumentumfilm az Iszlám Állam szívéből

Média
2014 augusztus 12., 13:51
comments 168

A VICE News viszont a szokásos elképesztő minőségű videóval jelentkezett be a helyszínről, amiről nem is értünk teljesen, hogy készülhetett el, írta ma Horváth Bence az Iszlám Állam (leánykori nevén ISIS) által uralt területekről szóló beszámolókról szóló posztjában.

photo_camera Medyan Dairieh még az al-Dzsazíra tudósítójaként

Azóta Kevin Sutcliffe, a Vice News egyik vezetője nyilatkozott a Huffington Postnak éppen arról, hogyan készült a valóban egyedülálló sorozat.

A riporter Medyan Dairieh, tapasztalt Közel-Kelet-tudósító, aki már korábban is készített videókat a Vice-nak az ISIS és az iraki fegyvereres erők harcáról. Sutcliffe szerint Dairieh hatalmas kiterjedt kapcsolati hálót épített ki a térségben, így sikerült kapcsolatba lépnie az Iszlám Állammal. A tíznapos forgatásra végül ők adtak engedélyt, de természetesen ez nem azt jelentette, hogy Dairieh szabadon mászkálhatott, végig fegyveresek kísérték. A Vice végig próbálta követni a nyomát, a kijutás megszervezése pedig még nehezebb volt, mint a bejutás.

Mindez persze azzal is együtt jár, hogy több esetben erősen kétséges, mennyire őszinték a nyilatkozók - erre a legjobb példa a sorozat harmadik részének börtönben játszódó jelenete, ahol a többek között tiltott alkoholfogyasztásért elfogott rabok beszélnek arról, hogy tulajdonképpen örülnek, hogy megkorbácsolják őket, mert így legalább megtanulják a szabályokat.

Ettől függetlenül persze máshogy lehetetlen lenne ilyen felvételeket készíteni az Iszlám Államról. Az ötrészes sorozatból eddig három jelent meg, mindenkinek csak ajánlani tudjuk. A második részről részletesebben itt írtunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.