Több mint kétezer EU-állampolgár harcolhat iszlamista seregekben

külföld
2014 augusztus 13., 12:55
comments 121

Ezt az Európai Bizottság közölte szerdán. Az utóbbi időben egyre nagyobb területet elfoglaló Iszlám Állam komoly internetes kampányt is folytat azért, hogy nyugati országokból toborozzanak dzsihádistákat, a jelek szerint nem eredménytelenül.

Azt azonban nem árulta el Cecilia Malmström, az uniós belügyekért felelős biztos irodája, hogy melyik országban pontosan hány európai iszlamista harcos tartózkodhat, mivel egyes fegyveres csoportok, elsősorban az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezet, Szíriában és Irakban is aktívak.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter egy rádióinterjúban arról számolt be, hogy a párizsi kormány információi szerint nagyjából 900 francia állampolgár harcol a két közel-keleti országban, vagy van útban Szíria és Irak felé.

A berlini hatóságok szerint az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt a Németországból Szíriába utazók száma. A Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal 2011 óta 400 olyan német állampolgárról tud, aki harcolni utazott a Közel-Keletre. Közülük azóta százan visszatértek, és legalább 25-en harci tapasztalatokkal is rendelkeznek, ami jelentések szerint aggasztja a német elhárítást.

Ausztriából az ottani hatóságok szerint mintegy száz iszlamista utazott a harcok helyszínére, közülük 44-en tértek vissza.

Korábban több európai ország hatóságai is arra figyelmeztettek, hogy a szíriai és iraki harcokban edzett szélsőségesek Európába visszatérve terrorcselekményeket követhetnek el.

Arról, hogy Európában nevelkedett fiatalok hogyan vándorolnak el Szíriába harcolni, itt írtunk hosszabban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.