Négyéves csúcson a bruttó államadósság

gazdaság
2014 augusztus 18., 07:01
comments 72

2014 második negyedévében 85,1 százalékos a GDP-arányos államadósság - közölte a Magyar Nemzeti Bank. Utoljára 2010 közepén, Kósa Lajos görögös nyilatkozata után volt ilyen magas, akkor 85,6 százalékon tetőzött.

A jelenlegi bruttó adósság értéke nagyjából 25 432 milliárd, azaz

25 432 000 000 000 forint.

Az adósságot a második negyedévben a nettó hitelfelvétel 434 milliárd forinttal, a forint gyengülése pedig 65 milliárd forinttal növelte.

Az államháztartás nettó tartozása (22818 milliárd forint) a GDP 76,3 százalékán áll.

photo_camera Forrás: MNB

A nettó tartozás új rekord.

A hitelfelvételen önmagukban nem feltétlenül jelentenek rosszat, a kamatok alacsonyak, és korábban is csinált már ilyet az államkincstár, aztán év végére beerőlködték az államadósságot a GDP 80 százaléka alá. És idén a GDP is bivalyul nőhet.

Amit eddig leírtunk az viszont továbbra is áll. Ahogy az EU-is mondja, az országnak muszáj lenne most megalapoznia a hosszútávú növekedést, mert ha a mostani stadionépítési láz, és a többi állami beruházás kifullad, oda lehet a lendület is. Ezért viszont túl nagy ár lenne az adósság ilyen mértékű növekedése.

Az Európai Bizottság figyelmeztette is az országot: ha nem sikerül év végére csökkenő pályára állítani aza dósságot, újraindulhat a túlzottdeficit-eljárás az ország ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.