Van igazság: a Google nem hajlandó leszedni a képemet

TECH
2014 augusztus 27., 06:06
comments 33

Hiába az Európai Unió Bíróságának májusi ítélete, amire hivatkozva egy hónapja feljelentettem a saját képemet: a Google hajthatatlan, és nem hajlandó leszedni a fotóra mutató linket a keresési találatok közül.

Most szaladhatnék fűhöz-fához, bírósághoz, adatvédelmi biztoshoz, de nem teszem. Kifejezetten örülök, hogy az ostoba ítélet alapján a Google nem teljesít minden ostoba kérést, és remélem, ugyanígy jár majd el minden korrupt politikussal és világgazdasági válságot előidéző bankárral is, mint velem. Mert a példák egyelőre mást mutatnak.

Completely Insane

Az EU bírósága május elején hozta meg a példátlan döntést, miszerint ha valaki kéri, a Google-nek el kell távolítania a találatok közül az “irreleváns” linkeket. A rendelkezés, ami egyesek szerint a felejtés jogának érvényesítése, mások, így Jimmy Wales Wikipedia-alapító szerint viszont maga a “teljes őrület”, mostanra oda vezetett, hogy a Google tízezrével kapja az EU-ból az eltávolítási kérelmeket (főleg a franciáktól és a németektől), és egész jogászhadsereget foglalkoztat, hogy eldöntse, mely linkek maradhatnak meg a keresőben, és melyek azok, amelyek Európából nem lesznek elérhetők, csak a világ többi részén.

Az eredeti anyagok természetesen fent maradnak a neten, csak a Google nem mutathatja meg őket, ami nagyjából olyan, mintha egy könyvtáros bírósági parancsra eltüntetné a katalóguscédulákat: a könyv bent porosodik a raktárban, csak éppen tudni nem lehet róla.

Az eltávolításhoz a kérelmezőknek mindössze annyit kell elhitetniük a Google-lel, hogy a sérelmezett anyag “nem oda tartozó, elavult vagy más módon nem megfelelő”, és ezt azért nem túl nehéz bizonyítani, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a Wikipedia-szócikkeire mutató linkek közül a Google máris eltüntetett három bűnözőt, egy zenészt és egy sakkozót.

Merrill's Mess

A leghíresebb esetben a BBC szerkesztője, Robert Preston egy 2007-es blogposztja került ki az európai találatok közül. A cikkben Preston Stan O’Nealt ostorozta, akinek a Merril Lynch vezérigazgatójaként oroszlánrésze volt abban, hogy annak idején majdnem fejreállt az USA és a világ gazdasága.

A cenzúra félig volt sikeres: ha Stan O’Neal nevét Európában beírjuk a keresőbe, Preston Merrill’s Mess című posztja nem bukkan fel a találatok között. Az más kérdés, hogy ha a BBC-t is hozzátesszük, rögtön ez a második találat. A neten ráadásul nem nehéz külföldinek tettetni magunkat: kipróbáltam, a Google a guyanaiaknak például az első tíz között hozza a letiltott írást, hiába tartozik a terület hivatalosan Franciaországhoz, és így az EU-hoz.

merrillsmess
Én július végén csak annyit kértem a Google-től, hogy szedje ki a találatok közül a képemre mutató linket: a kérelmet azzal indokoltam, hogy a fotó elavult, és már rég nem is így nézek ki.

google_eltavolitas

Majdnem egy hónapig teljes csend, és már kezdtem arra gyanakodni, hogy elfeledkeztek rólam, amikor levél jött a Google-től:

g_level1

Semmi különös, csak pontosításokat kértek, amiknek készséggel eleget tettem. Azon nem csodálkoztam, hogy ennyi ideig tartott a dolog, azon viszont igen, hogy a levelet angolul írták, miközben az eredeti kérelmet és az indoklást magyar nyelvű felületen, magyarul nyújtottam be. Nem vagyok róla teljesen meggyőződve, hogy egy magyarul tudó Google-jogász tanulmányozta indoklásomat és behatóan foglalkozott a kérésemmel, de ezt persze nem tudom bizonyítani.

Aztán másnap már meg is jött a válasz:

g_level2

Vagyis elutasították a kérésemet, de nem azért, mert nettó hülyeség, hanem olyan indok alapján, amit egyáltalán nem értek. A Google azt állítja, hogy a fotómat egy kormányzati szerv teszi közzé (ez természetesen nem így van, legalábbis én nem tudok róla), és ebből azt a következtetést vonja le, hogy a képre mutató link megtartása a keresőben

közérdek.

Forduljak az adatvédelmi biztoshoz, a webmesterhez, esetleg a jóistenhez.

Dehogy fordulok. Örülök, hogy közérdek lehetek.

És ha ennek a kérelemnek az alapján a Google eltávolította volna a linket, azzal azt bizonyította volna, hogy tényleg megcsinál bármit, amit Európából egy teljesen elfuserált ítélet alapján követelnek tőle.

Nem tette meg. Van remény, hogy mással sem teszi meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.