Át-e üti a támogatási plafont Lázár János nagybátyja?

mezőgazdaság
2014 augusztus 28., 11:20
comments 49

Magyarországon az 1200 hektárnál nagyobb területen gazdálkodóktól megvonják a területalapú támogatásokat, jelentette be a kormány júliusban. Ez a pénz az EU-tól érkezik, de elosztását bizonyos birtokméret felett a nemzeti kormányokra bízzák. A kormány már 2013 végén elkötelezte magát a kisebb birtokok támogatása mellett, a decemberi földtörvény is 1200 hektárban maximalizálta az újonnan létrejövő birtokok méretét.

A rendszert azonban már a földbérleti pályázatokon is ki lehetett játszani. Ugyanis akinek több cége van, az bizonyos esetekben sikeresen pályázhatott több kisebb birtokra, amelyek összességében nagyobbak lettek, mint 1200 hektár.

Az ilyen kivételesek esetek között volt például Gyapjas Károly esete, aki Lázár János nagybátyja. Gyapjas számos mezőgazdasági vállalkozásban érdekelt, például egyik cége a legnagyobb fűszerpaprika-termelő az országban, de komoly szarvasmarha-állományuk is van. A Gyapjashoz kötődő vállalkozások idén 1365 hektárt nyertek földbérleti pályázatokon az államtól,  három különböző céggel. A cégek korábbról már béreltek további 2500 hektárt az államtól. Mivel a cégeket jóval a földtörvény előtt alapították, ezért e halmozás nem számított csalásnak.

Most nagy kérdés, hogy az ilyen szétdarabolt, ám végső soron egy tulajdonoshoz köthető gazdálkodó egységekre mennyire vonatkozik majd a támogatás megvonása. Az erről szóló törvény még nincs kész, de a vidékfejlesztési minisztériumban már dolgoznak rajta.

Az EU-ban létezik a „mesterséges üzem” minősítés, ami arra vonatkozik, ha kifejezetten előnyszerzés érdekében darabolnak fel mezőgazdasági cégeket. Az EU azt javasolja, hogy a 2011 utáni cégdarabolásokat vegyék ilyenkor figyelembe. Mivel Gyapjas állami földeket nyert cégei 2011 előtt alakultak, ezért jó eséllyel nem kell számolniuk azzal, hogy mesterséges üzemnek minősítik őket.

Így valószínű, hogy például e cégek esetében a végső soron egy kézben összpontosuló birtok hiába nagyobb mint 1200 hektár, a területalapú támogatásról nem kell lemondaniuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.