Varga Mihály akkora megszorítást jelentett be, amekkorát Bokros Lajos óta senki

A kormánynak október 15-én kellene benyújtania a jövő évi költségvetési törvény tervezetét a parlamentnek, de ha elfogadják Lázár János már benyújtott módosító indítványát, akkor idén ez a dátum október 30-ra tolódhat. Ez azt jelenti, hogy a Költségvetési Tanács sem kapná meg a tervezetet az önkormányzati választások előtt.

A kormány egyelőre titkolózik a 2015-ös költségvetéssel kapcsolatban, Varga Mihály azonban a Napi Gazdaság keddi konferenciáján két fontos dolgot is mondott a tervezetről. Varga szerint

  1. fokozatosan csökkenteni kell - a GDP arányában 45 százalékra - az államháztartás kiadásait,
  2. szűkíteni az állami újraelosztást.

Idei adatok szerint az államháztartás kiadásai jelenleg a GDP 49,8 százalékán állnak, és a szám az előrejelzések szerint idén 50,6 százalékra emelkedik. A miniszter által javasolt csökkentés tehát GDP arányosan majd 4,8-5,6 százalékpontos mínusz lenne. A Napi.hu számításai szerint

ez 1700 milliárd forintos megszorítást jelent.

Összehasonlításképp: Bokros Lajos a 90-es évek közepén két év alatt ért el az akkori GDP 5 százalékának megfelelő hiánycsökkentést.

Varga ugyan utalt arra, hogy a megszorítási célokat lépésekben érné el, ha hároméves ciklusban gondolkodik, az is több mint 500 milliárdos kiadáscsökkentést jelent évente. (Napi.hu)