Jogszerűen harcolhatnak az IS ellen a holland motorosbandák

Terrorizmus
2014 október 14., 17:48
comments 136

Nem követnek el jogsértést azok a holland motorosbanda-tagok, akik az iraki kurd önvédelmi erők oldalán csatlakoztak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harchoz – mondta a hágai ügyészség szóvivője. Wim de Bruin közölte: bár a holland törvények korábban büntették a külföldi fegyveres erőkhöz való csatlakozást, ma már csak a Hollandia elleni harcban való részvétel számít illegálisnak.

Az ügyészség azután foglalt állást a kérdésben, hogy a közszolgálati NOS tévé szerint a No Surrender (Nem adjuk meg magunkat) nevű holland motoros banda három tagja az Irak északi részén fekvő, az IS által nyáron elfoglalt Moszul környékére utazott, ahol csatlakoztak a szélsőségesek ellen küzdő kurd önvédelmi erőkhöz.

A holland motorosok iraki harcáról a No Surrender vezetője, Klaas Otto számolt be a köztévének. Az interneten olyan képek és videofelvételek is felbukkantak, amiken egy állítólagos holland motoros egy Kalasnyikovval a kezében pózol, vagy kurd fegyveresekkel áll.

Wim de Bruin azt is mondta, hogy az IS-hez vagy a törökországi kurd lázadócsoporthoz, a Kurdisztáni Munkáspárthoz való csatlakozás, sőt már ennek a szándéka is büntetést von maga után, mivel ezeket terrorszervezetekként tartják számon a holland hatóságok.

Több európai állam, köztük Hollandia a közelmúltban amiatt aggódott, hogy több muzulmán polgára csatlakozott az IS-hez. Egyes becslések szerint nyugati állampolgárok ezrei harcolnak a szélsőségesek oldalán Irakban és Szíriában, és a hatóságok attól tartanak, hogy a hazatérésük után terrorcselekményeket követhetnek el Európában.

A kurdokhoz csatlakozó motorosok ugyanakkor csak abban az esetben számíthatnak jogi felelősségre vonásra, ha bűncselekményeket, például kínzást vagy nemi erőszakot követnének el – mondta Wim de Bruin.

In Russia, the law breaks motorcycle clubs

Január végén az Éjjeli farkasok orosz motorosbanda, ami Putyinnal is barátkozik, kiállt az azóta megbuktatott ukrán elnök, Viktor Janukovics mellett.

Az Éjjeli farkasok az elmúlt 20 évben nem keveredett látványos összetűzésbe a törvénnyel, és bár elképzelhető, hogy egyes ügyeiket sikerült eltusolni, a banda tagjai sokkal inkább hazafiakként, a rend önkéntes őreiként határozták meg magukat, mint törvényen kívüli bandatagokként.

Putyin a Sebész révén irányítása alatt tudhat egy több ezer főből álló, ijesztő, látványos és hangos paramilitáris alakulatot, aminek a tagjai ha éles fegyvert nem is, de baseballütőt és legálisan tartott légfegyvert szívesen hordanak magukkal.

Itthon meg

Áh...

(MTI, AFP via Yahoo News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.