Szerdán kerül a kormány elé a Kehi jelentése a norvég civil pénzekről

A hasonló kérdésekben ritkán tévedő Magyar Nemzet szerint Lázár János a napokban kapta kézhez a negyven oldalas dokumentumot, amit még akár a héten nyilvánosságra hozhatnak.

A vizsgálat a Norvég Civil Támogatási Alap sorsáról döntő Ökotárs Alapítvány ellen folyt, erre a Miniszterelnökség kérte fel a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt. A kormány szerint ugyanis fennállhat a gyanú, hogy a támogatásból politikai szervezeteket, vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak. A politikai szál többször felmerült már a történetben, erről itt írtunk többet.

A vádak ellen tiltakozott a Norvég Alapok kezelését koordináló brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) vezetője és a norvég kormány is. Egyrészt mert mivel a támogatásban nincs szó magyar közpénzekről, ezért eleve nem sok ellenőrzési joga van egy magyar kormányzati szervnek. Másrészt mert a támogatások működését rendszeresen ellenőrizték eddig is, ennek eredményeiről pedig rendre tájékoztatták a magyar hatóságokat.

A Kehi-vizsgálatok felfüggesztését nem csak Norvégia, de az Európa Tanács is kérte, az ombudsman szerint pedig jogosan merült fel a kétely, hogy van-e egyáltalán lehetősége ebben az ügyben vizsgálódnia a Kehi-nek.

A Kehi mindenesetre lépett, előbb feljelentésük után látványos házkutatás során foglalt le az NNI minden létező információt, majd a NAV-nál kérték érintett civil szervezetek adószámának felfüggesztését, mostanra pedig befejeződött a vizsgálat, aminek eredményét napokon belül megismerhetjük.