Putyin szerint Oroszország felkészült az olajárak összezuhanására

külföld
2014 november 14., 15:07
comments 35

Vlagyimir Putyin először vallotta be nyilvánosan, hogy országa felkészült az olajár további katasztrofális zuhanására. Közben David Cameron brit miniszterelnök meg arról beszélt, hogy Európának nem marad más megoldása, minthogy további szankciókkal sújtsa Oroszországot, ha az oroszok képtelenek betartani az Ukrajna függetlenségéről kötött korábbi megállapodást.

Azaz meglehetősen erősen indult a G20-as csúcs diplomáciai része. Putyin azelőtt nyilatkozott minderről, hogy kétoldalú tárgyaláson vett volna részt Cameronnal.

Putyin arról is beszélt, hogy az orosz gazdaságban van akkora tartalék, hogy elviseljék az olajbevételek visszazuhanását, de hozzátette, hogy készülnek olyan forgatókönyvekre is, mint az energia-nyersanyagok árának katasztrofális visszaesése, ami szerinte is teljesen lehetséges esemény.

Szerinte az országa ellen meghozott szankciók céltalanok, illegálisok, és nem csak Oroszországnak, de az egész világkereskedelemnek ártanak. Ráadásul szerinte ezek ellen mennek a nemzetközi jognak is, mert ilyesmit csak az ENSZ biztonsági tanácsán keresztül lehetne elfogadni. Aminek amúgy tagja Oroszország, és vétójoga is van.

Szerinte mintegy 300 ezer német munkahely lenne oda, ha nem szerződhetnének az oroszokkal. Putyin amúgy a csúcs során fog tárgyalni Angela Merkellel is.

Az orosz jegybank nemrég adott ki borúlátó előrejelzést nulla százalékos növekedési kilátásokról, a rubel pedig folyamatos zuhanásban van.

Cameron arról beszélt újságíróknak, hogy szerinte lehetséges lenne kitartani a minszki tűzszünet mellett. És hogy szerinte Oroszország előtt egy nagyon világos választási lehetőség van. Ha a békeszerződésben foglaltak szerint járnak el, és ha az orosz-ukrán viszony javulását láthatják, akkor várhatóak a szankciók eltörlése is.

De ha nem tartják tiszteletben a tűzszünetet (mint ahogy az elmúlt napokban többször is arról szóltak a hírek, hogy orosz harcoszlopok léptek be Ukrajna területére), akkor Cameron szerint Európának nem marad más választása, mint fenntartani az eddigi szankciókat, és elkezdeni nézelődni, hol lehet még újabb lépéseket meghúzni. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.