Közeledik az apokalipszis: nem lesz elég csokoládé a világon

mezőgazdaság
2014 november 21., 07:18
comments 109

„Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők állanak be.” (2Tim 3,1)

Lehet, hogy Charlie Firpo válasza a jövő boltjaiban mindennapos lesz. Évek óta riogatnak azzal, hogy ki fogunk fogyni alapvető finomságokból, amikhez ráadásul a szocializmusban alig juthattunk hozzá. Olyan alapvető betevőink tűnhetnek el, mint a banán vagy a kávé. De van valami, ami sokkal jobban fájhat, örök szomorúságra kárhoztatva minket. Most mindenki nyugodjon meg, és őrizze meg a hidegvérét, mert

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!PÁNIK VAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Óriási a baj: túl sok csokit eszünk, nem lesz elég!

A világ legnagyobb csokigyártója, a Barry Callebaut szerint 2020. január 1-én a Föld népessége már 1 milliárd kilóval több kakaót akar majd fogyasztani, mint amennyit meg tud termelni. Tíz évvel később ez a mennyiség már 2 milliárd kiló lesz, és így tovább. Idén a kínálat alig tudott lépést tartani a kereslettel. Ezt jól érzékelteti, hogy amíg 1993 és 2007 között egy tonna kakaó átlagosan 1465 dollárba került, addig a következő hat év átlaga 2736 dollár volt – ez 87 százalékos áremelkedés, de az utóbbi két évben újabb 60 százalékkal nőtt kakaó ára. Kínának és Indiának nő legrohamosabban az éhsége, de Brazília is nagy fogyasztó.

Pedig az elmúlt években a betegségek és az aszályok miatt sok kakaótermelő a több termést hozó kukoricára és gumira állt át. A klímaváltozás is riogató: Ghánában és Elefántcsontparton (ezek az országok adják a világ kakaóellátásának 53 százalékát) 2050-re 2 fokkal melegebb lesz, ami egyre durvább szárazságokkal jár majd – emiatt sokkal kevesebb kakaóföld marad. De még nagyobb veszélyt jelent egy, két éve Elefántcsontparton is tenyésző gombaféle, ami a brazíliai Bahia szövetségi államban egy évtized alatt 300 ezer tonna kakaóról 130 ezer tonnára törte le a hozamot.

photo_camera Ecuadori csokigyár (Fotó: Rodrigo Buendia / AFP)

A csokoládégyárak már el is kezdtek készülni: a kakaóhoz egyre több vaníliát, növényi zsírt és mesterséges ízfokozót adnak, miközben a csokikat zsugorítják (a Cadbury két éve 10 százalékkal csökkentette egy csokoládétáblája méretét).

Egy reményünk maradt: egy új, termékenyebb, betegségekkel szemben ellenállóbb, ráadásul finom kakaófajta kifejlesztése. Lehet, hogy még az űrkutatásénál is gyilkosabb lesz ez a hajsza az idővel.

Keserű jövő

Azt persze nem lehet tudni, hogy eljön-e a földi pokol, és a karácsonyfa alatt turmixgép és plazmatévé helyett megint csak narancs és dió lesz-e, de az utóbbi időben egyre több élelmiszerről derül ki: annak ellenére, hogy az egész világot elárasztották vele, újra hiánycikk lehet. És talán nem csak átmenetileg, mint a lime, vagy csak egy országban, mint Japánban a vaj vagy a skóciai szigeten az ice bucket challenge miatt majdnem elfogyó víz.

Banán †

A banánról például már 2003-ban azt írták, hogy 2013-ra elfogyhat. Ez nyilvánvalóan nem történt meg, de a tudósok továbbra is rettegnek a banánapokalipszistől. Egy, a Cavendish-típusú banánokat ölő gombafaj az utóbbi időkben olyan nagyobb banántermesztő országokban is felbukkant, mint Jordánia és Mozambik. A Cavendish a legelterjedtebb banántípus, a globális export 80 százaléka ebből a fajtából jön.

A tudósok közben keményen dolgoznak egy olyan banántörzs kifejlesztésén, ami ellenáll a gombának, de a banánfejlesztés lehetőségei korlátozottak. Costa Ricán ráadásul viaszos pajzstetvek támadják a banántermő területeket, és szívják ki a tápanyagot a gyümölcsből.

Lehet, hogy 2017-ben újra ilyen lesz Magyarország?

Kávé †

Az előrejelzések szerint jövőre 8,8 millió zsákkal nagyobb lesz a kínálat a termelésnél: csak 142,7 millió zsáknyit termelnek (ez 8,1 százalékos csökkenés), miközben az igény 2 százalékkal nő, 151,5 millió zsákra. Majdnem egy évtizede nem volt ekkora különbség, tavaly 7 millió zsák volt a többlet. Csakhogy a brazil arabica termése a nagy esőzések hiánya miatt csak 29,5 millió zsák lesz, a legkisebb az elmúlt hét évben.

coffee

Az arabica drágult is az idén 83 százalékkal, de még a silány minőségű, Dél-Kelet Ázsiában termelt, instant kávék alapanyagát adó robusta is drágább, mivel Indonézia és Vietnam is kevesebbet állít elő. (Funfact: amikor ez a cikk készült, a szerkesztőségünk már kifogyott a kávékészletéből.)

Tequila †

A kék agávét (amiből a tequila készül) többféle betegség támadja, ezért a mexikói farmerek közül sokan egyszerűen felégették a földjeiket, és áttértek a jövedelmezőbb kukoricára. A forgalmazók régóta készülnek a Nagy Tequilahiányra, ezért felhalmoztak egy csomó üveggel, úgyhogy el nem fog fogyni, mindenesetre méregdrága lesz. Így viszont a felégetett földeken érdemes lesz újból kék agávét ültetni.

Bacon †

Ahogy a takarmány is egyre drágább, úgy jutott a szalonna ára 30 éves csúcsra. (Magyarországon egyelőre ezzel nem lesz gond.) Amerikában ráadásul tavaly 30 államon söpört végig egy vírus, ami disznók millióit ölte meg.

Mandula †

Itt még nem olyan rossz a helyzet, de Kaliforniában az elmúlt években rekordot döntött a szárazság. Ez mandulaszempontból emiatt para:

A nagy szárazság miatt idén több ezer km²-nyi termőföld maradt parlagon a Central Valley-ben, ahol a legdinamikusabban fejlődik a mandulatermesztés. Ez idén még nem, de jövőre biztosan meglátszik majd az árakon, mivel Kalifornia látja el az egész USA-t és a világ több mint felét mandulával. Ha a következő években nem javul az időjárás, előbb-utóbb sokaknak elérhetetlenül drága lesz a mandula.

Pisztácia †

Ugyanez. A szárazság kikezdte a pisztáciát Kaliforniában (innen jön az USA pisztáciatermésének 40 százaléka). Amerika látja el pisztáciával a világ 40 százalékát, a legnagyobb piac Ázsia és az EU. A csapadékhiány mellett ráadásul a navel orangeworm is támadja, ahogy a diót, a mandulát és a fügét is. El ugyan nem fog tűnni, de ki venné meg a duplájáért?

Bor †

Elnézést kérek, de erről nem szeretnék beszélni, túl szörnyű elképzelni. Mindenesetre van remény, mert még nem biztos, hogy a bor is elesett, bár a globális kínálat már nem éri el a keresletet. Elvileg bizonyos fajtákból mindig akad majd. De ha mégis elfogy az utolsó üveg bor is, én leiszom magamat.

bor

(via Bloomberg, Gizmodo, Market Watch, New York Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.