Közeledik az apokalipszis: nem lesz elég csokoládé a világon

„Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők állanak be.” (2Tim 3,1)

Lehet, hogy Charlie Firpo válasza a jövő boltjaiban mindennapos lesz. Évek óta riogatnak azzal, hogy ki fogunk fogyni alapvető finomságokból, amikhez ráadásul a szocializmusban alig juthattunk hozzá. Olyan alapvető betevőink tűnhetnek el, mint a banán vagy a kávé. De van valami, ami sokkal jobban fájhat, örök szomorúságra kárhoztatva minket. Most mindenki nyugodjon meg, és őrizze meg a hidegvérét, mert

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!PÁNIK VAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Óriási a baj: túl sok csokit eszünk, nem lesz elég!

A világ legnagyobb csokigyártója, a Barry Callebaut szerint 2020. január 1-én a Föld népessége már 1 milliárd kilóval több kakaót akar majd fogyasztani, mint amennyit meg tud termelni. Tíz évvel később ez a mennyiség már 2 milliárd kiló lesz, és így tovább. Idén a kínálat alig tudott lépést tartani a kereslettel. Ezt jól érzékelteti, hogy amíg 1993 és 2007 között egy tonna kakaó átlagosan 1465 dollárba került, addig a következő hat év átlaga 2736 dollár volt – ez 87 százalékos áremelkedés, de az utóbbi két évben újabb 60 százalékkal nőtt kakaó ára. Kínának és Indiának nő legrohamosabban az éhsége, de Brazília is nagy fogyasztó.

Pedig az elmúlt években a betegségek és az aszályok miatt sok kakaótermelő a több termést hozó kukoricára és gumira állt át. A klímaváltozás is riogató: Ghánában és Elefántcsontparton (ezek az országok adják a világ kakaóellátásának 53 százalékát) 2050-re 2 fokkal melegebb lesz, ami egyre durvább szárazságokkal jár majd – emiatt sokkal kevesebb kakaóföld marad. De még nagyobb veszélyt jelent egy, két éve Elefántcsontparton is tenyésző gombaféle, ami a brazíliai Bahia szövetségi államban egy évtized alatt 300 ezer tonna kakaóról 130 ezer tonnára törte le a hozamot.

Ecuadori csokigyár (Fotó: Rodrigo Buendia / AFP)

A csokoládégyárak már el is kezdtek készülni: a kakaóhoz egyre több vaníliát, növényi zsírt és mesterséges ízfokozót adnak, miközben a csokikat zsugorítják (a Cadbury két éve 10 százalékkal csökkentette egy csokoládétáblája méretét).

Egy reményünk maradt: egy új, termékenyebb, betegségekkel szemben ellenállóbb, ráadásul finom kakaófajta kifejlesztése. Lehet, hogy még az űrkutatásénál is gyilkosabb lesz ez a hajsza az idővel.

Keserű jövő

Azt persze nem lehet tudni, hogy eljön-e a földi pokol, és a karácsonyfa alatt turmixgép és plazmatévé helyett megint csak narancs és dió lesz-e, de az utóbbi időben egyre több élelmiszerről derül ki: annak ellenére, hogy az egész világot elárasztották vele, újra hiánycikk lehet. És talán nem csak átmenetileg, mint a lime, vagy csak egy országban, mint Japánban a vaj vagy a skóciai szigeten az ice bucket challenge miatt majdnem elfogyó víz.

Banán †

A banánról például már 2003-ban azt írták, hogy 2013-ra elfogyhat. Ez nyilvánvalóan nem történt meg, de a tudósok továbbra is rettegnek a banánapokalipszistől. Egy, a Cavendish-típusú banánokat ölő gombafaj az utóbbi időkben olyan nagyobb banántermesztő országokban is felbukkant, mint Jordánia és Mozambik. A Cavendish a legelterjedtebb banántípus, a globális export 80 százaléka ebből a fajtából jön.

A tudósok közben keményen dolgoznak egy olyan banántörzs kifejlesztésén, ami ellenáll a gombának, de a banánfejlesztés lehetőségei korlátozottak. Costa Ricán ráadásul viaszos pajzstetvek támadják a banántermő területeket, és szívják ki a tápanyagot a gyümölcsből.

Lehet, hogy 2017-ben újra ilyen lesz Magyarország?

Kávé †

Az előrejelzések szerint jövőre 8,8 millió zsákkal nagyobb lesz a kínálat a termelésnél: csak 142,7 millió zsáknyit termelnek (ez 8,1 százalékos csökkenés), miközben az igény 2 százalékkal nő, 151,5 millió zsákra. Majdnem egy évtizede nem volt ekkora különbség, tavaly 7 millió zsák volt a többlet. Csakhogy a brazil arabica termése a nagy esőzések hiánya miatt csak 29,5 millió zsák lesz, a legkisebb az elmúlt hét évben.

coffee

Az arabica drágult is az idén 83 százalékkal, de még a silány minőségű, Dél-Kelet Ázsiában termelt, instant kávék alapanyagát adó robusta is drágább, mivel Indonézia és Vietnam is kevesebbet állít elő. (Funfact: amikor ez a cikk készült, a szerkesztőségünk már kifogyott a kávékészletéből.)

Tequila †

A kék agávét (amiből a tequila készül) többféle betegség támadja, ezért a mexikói farmerek közül sokan egyszerűen felégették a földjeiket, és áttértek a jövedelmezőbb kukoricára. A forgalmazók régóta készülnek a Nagy Tequilahiányra, ezért felhalmoztak egy csomó üveggel, úgyhogy el nem fog fogyni, mindenesetre méregdrága lesz. Így viszont a felégetett földeken érdemes lesz újból kék agávét ültetni.

Bacon †

Ahogy a takarmány is egyre drágább, úgy jutott a szalonna ára 30 éves csúcsra. (Magyarországon egyelőre ezzel nem lesz gond.) Amerikában ráadásul tavaly 30 államon söpört végig egy vírus, ami disznók millióit ölte meg.

Mandula †

Itt még nem olyan rossz a helyzet, de Kaliforniában az elmúlt években rekordot döntött a szárazság. Ez mandulaszempontból emiatt para:

A nagy szárazság miatt idén több ezer km²-nyi termőföld maradt parlagon a Central Valley-ben, ahol a legdinamikusabban fejlődik a mandulatermesztés. Ez idén még nem, de jövőre biztosan meglátszik majd az árakon, mivel Kalifornia látja el az egész USA-t és a világ több mint felét mandulával. Ha a következő években nem javul az időjárás, előbb-utóbb sokaknak elérhetetlenül drága lesz a mandula.

Pisztácia †

Ugyanez. A szárazság kikezdte a pisztáciát Kaliforniában (innen jön az USA pisztáciatermésének 40 százaléka). Amerika látja el pisztáciával a világ 40 százalékát, a legnagyobb piac Ázsia és az EU. A csapadékhiány mellett ráadásul a navel orangeworm is támadja, ahogy a diót, a mandulát és a fügét is. El ugyan nem fog tűnni, de ki venné meg a duplájáért?

Bor †

Elnézést kérek, de erről nem szeretnék beszélni, túl szörnyű elképzelni. Mindenesetre van remény, mert még nem biztos, hogy a bor is elesett, bár a globális kínálat már nem éri el a keresletet. Elvileg bizonyos fajtákból mindig akad majd. De ha mégis elfogy az utolsó üveg bor is, én leiszom magamat.

bor

(via Bloomberg, Gizmodo, Market Watch, New York Post)