A Budapesti Értéktőzsde alelnöke szerint a kormány érdeke, hogy tőzsdére vigyen nagy állami cégeket, mert így átláthatóbb lenne a gazdálkodás

gazdaság
2014 december 01., 13:36
comments 44

Interjút adott a Napi Gazdaságnak Szécsényi Bálint, aki az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója és a Budapesti Értéktőzsde alelnöke.

"Nemcsak a hozamok miatt veszünk magyar állampapírt, hanem azért is, mert itt élünk, ebben az országban, bízunk a magyar államban, látjuk, hogyan zajlanak a folyamatok."

Az alelnök reméli, hogy a Wizz Airt végül mégsem a londoni, hanem a budapesti tőzsdére (parkettre!!) vezetik be, és szerinte bíztató, hogy a cég egyelőre elhalasztotta a londoni kibocsátást.

Nem tagadja a BÉT renoméjának a romlását, amiért azonban szerint nem a tőzsde felel, hanem a magyar gazdaságból és vállaltakról kikerülő negatív hírek. Szécsényi Bálint szerint épp ezért lenne fontos, hogy a magyar állam tőzsdére vigye az általa kontrolállt, nagy cégeket.

"Olyan nagy állami vállalatokra, amelyeket bevezetnek – akár az állami kontroll megtartása mellett – a tőzsdére, és szükség lenne olyan ösztönzőkre, amelyek utána már egy saját pályára helyezik ezt a piacot."

És hogy melyik cégek jöhetnének szóba, és miért érné meg ez az egész a kormánynak?

"Bizonyos szempontból egyes állami tulajdonban lévő cégeknek nincs is más útjuk. Ha az állam ezekben a társaságokban meghatározó tulajdont szeretne megtartani, de tőkéhez is szeretne jutni, emellett azt akarja, hogy hatékonyan, transzparensen működjenek ezek a cégek, akkor a tőzsdénél nincs jobb eszköz e célok megvalósításához."

Mondjuk a vállalti transzparencia közismerten nagy barátja a kormánynak, olyannyira, hogy éppen most ebrudalják ki az utolsó kisrészvényeseket az MVM Zrt.-ből.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.