És most: művészet

KULTÚRA
2014 december 02., 11:50
comments 53

Megrázó erejű műalkotással, valódi posztmodern remekművel ajándékozott meg bennünket Balogh Gyula Elemér, az Amerikaiak a Magyarokéert Alapítvány elnöke. Közleményét szó szerint közöljük:

Az Amerikaiak a Magyarokért Közhasznú Alapítvány közleménye

Az Amerikaiak a Magyarokért Alapítvány 5 éves évfordulóján a Hálaadás ünnepén elsődleges feladatának tartotta az amerikai-magyar kapcsolatok minél szélesebb körü pozitív megítélését. Az esemény küldetésként fogalmazta meg az egymás iránt érzett elválaszthatatlan amerikai-magyar kötelék összetartó erejét, a barátságos együttműködés elmélyítését. Hazánk lakosságához képest Amerikában él a legtöbb magyar származású, várakozással figyelik a két nemzet közötti gazdasági, diplomáciai kapcsolatok erősítését, megbékélést. Lehetőséget teremtettünk Fórum keretében a két ország közötti párbeszédre, ahol az amerikai kormány képviselője, amerikai-magyarok és magyar résztvevők vitatták meg az amerikai kormány több évi Magyarországhoz való viszonyát.

Amerikaiak A Magyarokért Alapítvány

Az Amerikaiak a Magyarokért Alapítvány november 26-án ünnepelte 5 éves évfordulóját. Az Alapítványt azzal a szándékkal indítottuk el, hogy összefogjuk és ösztönözzük a magyar származású és érzelmű amerikaiakat, barátokat Magyarországért. (www.amkl.org).

A Thanksgiving ünnepével egybekötve több mint 200-an a megbocsátás és a megbékélés üzenetét sugalltuk a két nemzet között.

A rendezvény kiemelkedő jelentőségű hálaadás programját a Fórum követte, melyben a két ország között a párbeszéd valamint a kommunikáció erősítését fogalmazta meg. Kennedy elnök gondolatait idézve, "Minden problémánál felsejlik a megoldás reménysugara; és a szilárd bizonyosság, hogy semmi sem biztos vagy megváltoztathatatlan."

A jelenlegi amerikai kormány Magyarországhoz való negatív viszonyulása közismert. Az Alapítvány, mint civil szervezet, úgy érezte, Amerika és Magyarország közötti békétlenség nem csak a magyar kormányt érintette, hanem a magyar népet is. Az amerikai magyar közösség aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok és Magyarország közötti kapcsolat jelenlegi helyzetéről.

A Fórum célul tűzte ki, hogy a békéltetéssel egyidejűleg feltárja, eljuttassa üzenetként a békétlenség okát, a megoldáshoz vezető utat, a pozitív jövőképet.

Az udvarias hangvételű magyar és angol nyelvű Fórumban köszönthettük André Goodfriendet az Egyesült államok ideiglenes ügyvivőjét, az Amerikai Magyar Szövetség elnökét ifj. Koszorús Ferencet, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivőjét ifj. Dr. Lomnici Zoltánt valamint Héjj Tibor P-M-C Consulting elnökét, aki számos jótékonysági projekt alapítója. A Fórumot Balogh Gyula Elemér az Amerikaiak a Magyarokért Alapítvány elnöke vezette.

Alapítványunk felkérte az Amerikai Magyar Szövetség (1906) támogatását az Egyesült Államokban, mint a legnagyobb magyar esernyőszervezetet. A Szövetség felkarolta a két ország közötti párbeszéd hírértékét, pozitív üzenetének eljuttatását Amerikába, reményt adva az amerikai-magyar kapcsolatok mielőbbi áldatlan helyzetének jobbrafordulásában.

A program ünnepi pillanatait követte az Amerikai Magyar Fiatalok Klubjának elindítása. Átadtuk a stafétabotot, Csapó Harold Gábor amerikai-magyar kurátorunknak.

Célunk, a jövő nemzedéke számára megőrizni, átörökíteni hazánk szellemi, kulturális, tudományos értékeit. Az eredményességhez elengedhetetlen a több generációs fiatalok széles körű bevonása, aktív részvételük és szerepvállalásuk előmozdítása a közéletbe.

Budapest, 2014. december 2.

Balogh Gyula Elemér
Amerikaiak a Magyarokért Alapítvány elnöke

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.