Tényleg épül a Budapest-Belgrád szupervasút

Egyéb
2014 december 16., 19:02
comments 206

Magyarország, Szerbia és Kína szerdán aláírja a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítéséről szóló megállapodást, ennek köszönhetően megépül az a tranzitútvonal, amelyen keresztül a kínai áruk a leggyorsabban juthatnak a görög kikötőkből Európába – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden Belgrádban a Kelet-Közép-Európa-Kína csúcsértekezleten.

A beruházást Kína pénzügyi és technikai segítségével valósítják meg.

„Ez a vasútvonal lesz az egyik szakasza annak a Görögországból induló tranzitútvonalnak, amely Macedónián, Szerbián és Magyarországon keresztül Nyugat-Európa felé halad majd”

- ismertette a részleteket a kormányfő.

Orbán közölte azt is, hogy a Bank of China Budapesten alakítja meg regionális központját.

A miniszterelnök előadta a szokásos valóságértelmezését is.

„Be kell ismernünk, hogy a globális politikát, gazdaságot és biztonságot érintő változásoknak a következményeként versenyképesség szempontjából kontinensünk nem volt olyan sikeres, mint a többi. Eközben mindenki egyetért abban, hogy a közép- és kelet-európai térség lett és lesz a növekedési motorja Európában. Az a tény, hogy a gazdasági növekedésünk magasabb volt az európai uniós átlagnál, különleges felelősséggel jár. (...) Az Európai Unió hibát követne el, ha ebben az időszakban befelé fordulóvá válna, éppen ellenkezőleg: Európának képesnek kell lennie stratégiai együttműködést kiépíteni a világ leggyorsabban fejlődő régióival. Ezért Európa egyik legfontosabb érdeke az, hogy a legszorosabb együttműködést alakítsa ki Kínával, a régió pedig játsszon továbbra is aktív szerepet a kínai-európai együttműködésben.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.