2014 legfeledhetetlenebb pillanatai

videó
2014 december 26., 17:28
comments 97

Már tavaly is összeszedtük az év legmeghatározóbb videóit, idén is volt bőven miből válogatnunk. A magyar 007-es, Kovács Béla menekül a sajtó elől, Orbán Viktort kifütyülik a Fradi Stadion avatóján, a legaktívabb aktivistát, Gulyás Mártont összeverik a Demokratikus Koalíció tagjai, magyar lány klipjétől őrül meg a világ. És még sorolhatnánk a remek, de a top 10-ből kiszorult fontos pillanatokat. Inkább nem soroljuk. Következzen 2014 tíz legmeghatározóbb mozgóképes pillanata.

10. A habparti az európai gondolkozás, kultúra és szórakozás új minősége

habparty-animated

Hatalmas tockosként csattant minden partivideós nyakán a TV2 Tények szilveszteri habparti-videója. Sokkoló volt, hogy már 2014 első napján tudtuk, hogy ennél jobbat ebben az évben már egyikünk sem fog alkotni. Nincs rá jobb szó:

Kalokagáthia

Fizikai szépség és erkölcsi jóság Magyarországon még sosem fonódott így egybe. A 2 perces hajdúszoboszlói habpartiról szóló riport minden pillanata csodálatos.

9. Fel akarok szállni a buzik kamionjára

Az érpataki polgármester már tavaly is simán hozta a szintet. Akkor talpig kommandósban tartott lakossági fórumot. Idén ezt is sikerült felülmúlni például azzal, hogy összehívta a falu népét, és a főtéren hóhér segítségével szimbolikusan felakasztotta Izrael vezetőit. A top 10-be mégis a melegfelvonulásos alakításával került be. Óriási!

8. Révbe ért egy csodálatos magyar lány

judelaw-zimanyi3

A mi kicsi Zimány Lindánk becserkészett egy részeg szupersztárt a bulinegyedben, és ezt az oxox rögzítette. Igazából ennyi.

Az történt, hogy Jude Law tavasszal hazánkban forgatott. Egyik este a Kolorban lazított az angol színész, és valami csoda folytán Zimány Linda is pont ott volt. Ami utána következett, attól máig könnybe lábad a szemünk. Tulajdonképpen ez a mi kicsit remegős, kicsit homályos Love Actuallynk.

Hogy mi ebből a tanulság? Hát hogy a magyar lányok a világon a legszebbek.

7. Hol a színész úr?

Az év legijesztőbb magyar mozgóképes pillanatából kiderül, milyen is lehet például szerencsétlen Havasi Bertalan vagy Szijjártó Péter  és a többi alattvaló élete a hétköznapokban, meg gondolom hétvégéken is. A naplós Dorogi Gabriella szokásos szoros miniszterelnökségi együttműködéssel készült riportjában Orbán Viktor úgy kimutatta a foga fehérjét, hogy nekünk azóta is össze van szorulva a gyomrunk. Egy csipetnyi esszenciális orbánizmus. Brrrr.

6. Megerőszakoltak? Tehetsz róla!

A pécsi rendőrség fiatal lányoknak szóló oktatóvideói jól megmutatták, hogy amikor a maga módján jó szándékú próbál lenni a magyar állam, még akkor is csak elképesztően káros dolgokat tud tenni. Miközben 2014 arról is szólt, hogy számos megalázott, megerőszakolt nő állt elő sokáig eltitkolt történetével, addig a magyar rendőrség továbbra is azt a tévképzetet erősíti, hogy az áldozat is tehet róla, ha megerőszakolják. Amivel egyszerre mentegetik az erőszaktevőket, és egyúttal arra sarkalja az áldozatokat, hogy titkolják el a tragédiájukat. Az esetek feldolgozatlanok és következmények nélkül maradnak.

5. Sorsod Borsod

A Ki Mit Tube online tehetségkutatóban az volt a legjobb, hogy végül teljesen megérdemelten Mr. Klausz nyerte meg. A tiszaújvárosi üzemi étkezde szakácsa olyat alkotott, ami igazán csak itt, az interneten lehet sikeres. Tartalom és forma tökéletes harmóniája. Szívbemarkoló borsodi slam poetry-paródia a kilátástalanságról, az emigrációról és a nagy magyar semmiről, mindezt tök humorosan és nem nyavalyogva. Következzen a Smoki FCKN Doki Tisza FCKN Újvárosból.

4. Falus Ferenc Ice Bucket Challenge

Hatalmas sártengerbe ékelődött díszkőháromszög közepén áll egy joviális őszhajú úr klott gatyában és Crocs papucsban. Karját, mint Krisztus kitárja, tenyerét felénk fordítja. Kutyák vakaróznak, bóklásznak körülötte, mögötte barna ló zöld lavorból békésen majszol valamit. Határozottan int egyet a joviális úr, mackónadrágos nő lép hozzá, és fekete vödörből jeges vizet zúdít a főhős fejére. Keservesen síró, sáros arcú kisgyerek szalad át a képen, a férfi kapkod a levegő után. Vége. Ő volt Falus Ferenc, az összekapaszkodott baloldal főpolgármester-jelöltje. Never forget.

3. Vitrin

A bronzérmet simán vitte egy 13 évvel ezelőtti felvétel, ami igazán megérdemelten futott nagyot idén. Az ország Raszputyinja, az egykori koronaőr, Mr. Gucci, a kommunikációs zseni már egy évtizeddel ezelőtt is úgy tudta csűrni csavarni a szót, hogy az ember szinte beleszédül. Következzen a videó, amin az ifjú szómágus még nem azt suttogja hipnotikusan, hogy rezsicsökkentés, hanem hogy:

2. Kósa Lajos kihajol a képből

Január legelején járunk, majd csak fél év múlva tör ki az RTL és a kormány háborúja, amikor Kósa Lajos, Debrecen polgármestere egy ártalmatlan újságírói kérdés hallatán rutinból megpróbál átugrani az RTL-es mikrofon és kamera túloldalára. Pár másodperces egyértelmű bizonyíték, hogy a Fidesz nem hogy nem szereti a szabad sajtót, de valójában azt sem tudja, hogy mi az. Istenem, de jó, hogy ez rögzítve lett!

1. Tolmácsot szeretnék kérni

2014 legjelentősebb eseménye, hogy hazánk kegyetlenül összerúgta a port az USA-val. Így aztán az év mozgóképes pillanata is ehhez a hadiállapothoz kötődik. A korrupcióval megvádolt NAV-elnököt a Hír Tv-vel felfegyverkezve ráuszították az amerikai nagykövetségre, hogy menjen, és basszon oda, de mint kiderült, ő sajnos nem beszél angolul. Vida Ildikó sértődött bénázásával az egész világ előtt csinált hülyét magából és a kormányból, azt a látszatot keltve, hogy egy CBA pénztárosi képességekkel sem rendelkező emberre bízta Magyarország pénzét. Döbbenetes pillanat volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.