Alekszej Navalnij ki akart menni a házi őrizetből tüntetni az ítélete ellen

külföld
2014 december 30., 17:15
comments 191

Egy moszkvai bíróság csalás és pénzmosás vádjával 3,5 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Alekszej Navalnij ellenzéki politikust, a testvére, Oleg viszont letöltendőt kapott. Alekszej a bíróságon a Guardian beszámolója szerint dühösen azt mondta a bírónak:

„Miért ítélted őt (Oleget) börtönre? Hogy még jobban megbüntess engem?”

photo_camera Fotó: Dmitrij Szerebrjakov / AFP

Navalnij az ítélethirdetés után tiltakozásra szólította fel a szimpatizánsait Moszkvában, ahol estére több ezren gyűltek össze. A férfi a házi őrizetét megszegve csatlakozni akart a tüntetőkhöz, ezért az orosz hatóságok azonban őrizetbe vették.

Maja Kocijancic az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője politikai indíttatásúnak nevezte az ítéletet, mert a vádakat nem bizonyította be a bírósági eljárás. Kocijancic felszólította az ügyben érintetteket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.