Most, hogy megint megremegett az euro, mindenki Berlinre figyel

külföld
2015 január 04., 10:23
comments 245

A mostanában mennyiségi könnyítésnek becézett eszközhöz, magyarán a pénznyomtatás felpörgetéséhez nyúlna az euro védelmében az Európai Központi Bank. Azt remélik, hogy ha friss pénzt pumpálnak az európai gazdaságba, azzal felpörgethetik az inflációt, ami enyhíthetné a fenyegető válságot.

Most ugyanis defláció van Európában, és bár a csökkenő árszínvonal a fogyasztóknak jól hangozhat, gazdaságilag elég veszélyes jelenség:

ha csökkennek az árak, akkor az emberek hajlamosak halogatni a költekezést, remélvén, hogy hamarosan még tovább csökkennek az árak.

A fogyasztás visszaesése pedig a termelés visszaeséséhez vezethet, egyben fokozhatja a deflációs nyomást is, vagyis

ördögi kör.

A probléma, hogy Németország már akkor utálta a bankóprés ötletét, amikor Európában még komolyan fel se merült, csak az Egyesült Államok élt vele. Épp ezért a piacok most elég idegesen figyelik a német reakciókat - az euró árfolyama például mélypontra zuhant. Ha ugyanis Németország a várt reakciót adja - vagyis ellenezni fogja a könnyítést - az önmagában értelmetlenné teheti az egész ötletet. A német elutasításra adott piaci válasz minden bizonnyal elvinné a hasznot, amit az új pénz nyomása hozna.

Az EKB elnöke, Mario Draghi már pénteken próbált elébe menni ennek: négyoldalas interjút adott a legfontosabb német gazdasági lapnak, a Handelsblattnak, amiben végig arról beszélt, hogy az EKB-nak kötelessége mindent megtenni az európai árstabilitás védelmében. (Via Reuters. Címlapfotó: AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.