Szijjártó megtakarításai csökkentek, Lázár adósságai nőttek

politika
2015 február 01., 06:19
comments 275

Tavalyi vagyonnyilatkozata 3., javított kiadásához képest nem nőtt tovább Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének Pasa parki lakása:

legújabb vagyonnyilatkozata szerint az immár vagyonnyilatkozata szerint is száz százalékos saját tulajdonú lakás maradt 185 négyzetméteres alapterületű.

A vagyonnyilatkozatban feltüntette az ehhez az ingatlanhoz tartozó teremgarázshelyet és tárolót is, ezek méretét 40 négyzetméterre becsülte. Hogy hogyan néz ki egy Pasa parki lakás, teremgarázshely és tároló, arról itt írtam, Rogán mágikusan növekvő ingatlanáról meg itt találhat több cikket is.

A tavaly ingatlanjaik kapcsán a hírekbe került kormánytagok közül a Dunakeszin delfinmozaikkal díszített medencés házat vásárló Szijjártó Péternek csökkentek a megtakarításai, biztosítási eszközalapokban tárolt pénze 7,2 millió forintról 2,8 millióra apadt, és a bankbetétjéből is felélt 1,5 millió forintot. A ~167 milliós házat családi segítséggel vásárolta, szüleivel szembeni tartozása vagyonnyilatkozata alapján 45 millió forint.

Lázár János nem magának, hanem gyermekének vásárolt budapesti lakóingatlant, így maga a lakás - bár az ügy kirobbanásakor azt ígérte, hogy szerepelni fog - nem szerepel a vagyonnyilatkozatban, de a vásárlás nyomai igen. Lázár kötvényekben lekötött vagyona 46 millió forintról 34 millióra apadt, jelentősen megugrottak viszont adósságai:

banki tartozása 32,5 millióról 45 millióra; magánszemélyekkel szembeni tartozásai 27 millió forintről 36 millióra nőttek.

Varga Mihály, aki tavaly szintén javítani kényszerült vagyonbevallását - a pénzügyminiszter Pasa parki teremgarázs-tulajdonát felejtette ki tavalyi vagyonnyilatkozatából -, idénre kicsit gazdagabb lett: háromszázezer forinttal több államkötvénye van, jelzáloghiteléből pedig kilencszázezret törlesztett, így már csak hétmillióval tartozik.

Igazán jó éve csak Seszták Miklós fejlesztési miniszternek volt:

15 millió forinttal nőtt a bankbetétje, így már 181 millió forint van a számláján. Cserébe már csak 20 millió forint készpénze van, kétmillióval kevesebb, mint tavaly.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter forintban őrzött megtakarításai 3 millióval nőttek, euróban lekötött vagyona viszont 5000 euróval csökkent, így ténylegesen csak cirka 1,2 millióval gazdagodott tavaly.

Hende Csaba házastársi vagyonközössége megszüntével egy velemi ház tulajdonosa lett, elvesztette viszont II. kerületi lakását. Némi kárpótlás, hogy örökölt 10,3 millió forint államkötvényt és megtakarításai is hatmillió forinttal, 20,5 millióra gyarapodtak.

Az ellenzék vezetői közül papíron Vona Gábor a legszegényebb: sem ingatlan, sem értékesebb ingó vagyontárgya, és még a könyve után is csak 190 ezer forintot kapott. Ennél többel csökkentek megtakarításai, idén a tavalyi egymillióhoz képest csak 800 ezer forint van a bankszámláján.

Vele szemben Gyurcsány Ferencnek jelentősen nőtt a vagyona, Altus nevű cégéből 169 millió forint osztalékot vett fel.

Schiffer András visszafizette tavaly még fennálló, 200 ezer forintos banki tartozását. Tóbiás József, az MSZP elnöke pedig vagyonnyilatkozata alapján költözni készül: jelezte, hogy november 1-én lefoglalózott egy beépítetlen telket, amit majd érdi családi háza eladása után tud megvenni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.