Vitézy Dávid: A BKK új vezetőinek inkább a fővárosi közlekedés fejlesztésére kéne szánnia a szabad energiáit

Budapest
2015 február 07., 15:23
comments 39

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ nemrég leváltott vezérigazgatója a Facebookon reagált a BKK pénteken ellene felhozott vádjaira. Az új vezetés alatt álló BKK pénteken beperelte Vitézy Dávidot, mondván, hogy a korábbi vezérigazgató távozása után a BKK működését érintő bizalmas adatokat tartott magánál. Az Index később úgy értesült, hogy a BKK-nak pontosan azzal volt baja, hogy Vitézy az átadás-átvételi dokumentáció egyik példányát magánál tartotta.

Ez a dokumentáció több ezer oldalas, tartalmazza a BKK szerződéslistáját, a folyó projektek leírását, és minden más adatot, ami a vállalat napi működtetéséhez szükséges. Ilyen átadás-átvételi dokumentációt én is csináltam sokkal kisebben, amikor eljöttem az Emberi Erőforrások Minisztériumából. Fel kellett sorolni egy papíron az összes nyitott ügyemet, oda kellett írni, hogy mit lehet tudni ezekről, hogy mit kell csinálni velük, mindent.

A vicc az, hogy ennek a dokumentációnak egy példánya szabály szerint az átadónál marad. Nekem is megvan még a sajátom. Tehát ha igaz, amit az Index cikke állít, és valóban ez a baja a BKK-nak, azért orbitális hülyeség volt perelni.

A BKK a dokumentációval kapcsolatos találgatások után újabb sajtóközleményt adott ki, ebben azt írták, hogy nem az átadási dokumentáció megtartásával van gondjuk, hanem azzal, hogy szerintük Vitézy

„elvitte a BKK teljes informatikai adatvagyonát.”

Vitézy Dávid azonban azt állítja: nála semmilyen adatvagyon nem maradt a távozás után, kizárólag az átadás-átvételi dokumentáció, ez pedig egészen biztosan nem a BKK teljes adatvagyona, sőt annak töredéke sem.

„Ha bárki ellopta, sőt, le is törölte volna a BKK teljes informatikai adatvagyonát, akkor mégis, hogyan működik azóta is a jegyautomata-hálózat, a forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer, a MOL Bubi, a teherforgalmi behajtási rendszer, a parkolási rendszer, a BKK honlapja, az ügyfélszolgálati és forgalomszervezési rendszerek? Ugyanis ez a BKK legfőbb informatikai adatvagyona, továbbá a menetrendi információs adatbázis, mely máig elérhető ingyenesen bárki számára a BKK honlapján, hogy ebből különböző alkalmazásokat, a budapestiek közlekedését segítő megoldásokat fejlesszenek. Komolyan gondolja bárki, hogy ezeket elloptam és a budapesti közlekedés alapvető informatikai rendszereit azóta egy titkos helyről működtetem?”

- mondta Vitézy.

A volt vezető legfőbb informatikai rendszerhez való hozzáférése december 3-án megszűnt, egyedül az e-mail címe maradt meg, hiszen tavaly év végéig igazgatósági tag maradt a cégnél, csak a vezérigazgatói pozícióból távozott.

BKK-s források szerint az új vezérigazgató, Dabóczi Kálmán érkezése után azonnal Vitézy levelezését szerette volna elolvasni, a vég akkori informatikai vezetője azonban megtagadta ezt a kérést arra hivatkozva, hogy a levelezésben személyes adatok is lehetnek. Ez után az új vezetés az informatikai vezetőt is kirúgta a cégtől.

Vitézy írja a posztjában is, hogy véleménye szerint ő mindent szabályszerűen csinált, főleg ahhoz képest, hogy mivel december 3-án reggel a Fővárosi Közgyűlés azonnali hatállyal mentette fel, aznap reggeltől éjfélig kellett, néhány óra alatt elvégeznie mindent, ami a kilépéséhez szükséges volt.

Az átadás-átvételi dokumentációk másik fontos jellemzője, hogy az átadó és az átvevő is aláírja őket, ezzel elismerve, hogy rendben vannak. Vitézy dokumentációját a Facebook-poszt szerint szintén aláírták az átvevők, így pedig aláírással tanúsították, hogy rendben találják az iratokat.

A volt vezérigazgató a posztjában kitért arra is, hogy decemberi távozása óta a BKK semmilyen formában nem kereste meg, és nem is jelezték, hogy gondjuk lenne az átadás-átvétellel vagy bármi mással. Ha pedig Vitézy a BKK állításainak megfelelően valóban letörölt és ellopott volna adatvagyont a cég szervereiről, akkor ezt az elmúlt két hónapban mindenképp észre kellett volna vennie a cégnek.

„Fogalmam sincs, mit titkol a BKK, mitől félnek az újonnan hivatalba lépett vezetők, mint ahogy azt sem tudom, mi okozza ezt a súlyos személyes frusztrációt, de utasként és budapesti állampolgárként tisztelettel javaslom, hogy inkább Budapest közlekedési rendszerének fejlesztésére fordítsák a szabad energiáikat.”

- zárja posztját az eltávolított vezető.

Közben több helyen találgatások jelentek meg arról is, hogy a BKK mostani feljelentése egy Vitézy elleni hadjárat része, melyben a jelenlegi városvezetés azt próbálja megakadályozni, hogy Vitézyt miniszteri biztossá nevezzék ki. Korábban az Index írt arról, hogy a volt BKK-vezető feladata miniszteri biztosként a Volán-társaságok átszervezése a MÁV-val történő összehangolása lehet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.