Bűbájosok, boszorkányok, sarlatánok

TUDOMÁNY
2015 március 25., 17:10
comments 157

Miért rajong sok nő az ezotériáért?

Hiszékenyebbek, vagy természetüknél fogva spirituálisabbak? Vagy, mert a Hold női energiákat áraszt, amire a férfiak kevésbé fogékonyak? Nem hinnénk. A menstruációs ciklusnak nincs több köze a holdcikushoz, mint egy egyszerű falinaptárnak, akármit is írnak a gyerek tankönyvében. A sámánok, ufóhívők, akupunktőrök és mindenféle pénzéhes kuruzslók között pedig akadnak férfiak is szép számmal. Nekik ráadásul jobban hisznek a népek.

Miért olyan népszerű az alternatív gyógyászat a nők között?

Egyrészt a magyar családokban hagyományosan a nők azok, akik a szerettek egészségéért, testi-lelki épségéért felelnek. Gondoskodnak, csecsemőt, időst, beteget, fogyatékost gondoznak, ők mennek a patikába, viszik a gyereket orvoshoz, és nagyon kínos, de a nőket szólítják meg amiatt is, hogy a férjüket kézenfogva kísérjék el őket szűrővizsgálatokra.

Másrészről a nők között bár gyakoribb az egészségügyi végzettség (nővérek, védőnők, gyógyszerészek), és persze a kozmetikusok is tanulnak egy-két dolgot kémiából, farmakológiából, biológiából, többségük soha nem érdeklődött a természettudományok iránt. Ezekről a tudományokról igen korán lebeszélik a lányokat, a vegyészet az egyetlen mérnöki szak, ahol a lányok nem elenyésző kisebbségben vannak, hanem hatalmas többségben. Így a tudásuk hézagos, ám fogékonyságuk, érdeklődésük fennmarad.

Az is tény, hogy nagyon sok nő mozog olyan női közösségekben, ahol gyakori téma minden egészséggel, diétával, természetfelettivel kapcsolatos újdonság, és kifejezetten szórakoztatónak, vagy akár hasznosnak is tartják ezt az alternatív univerzumot. A kibeszélés és meghallgatás pedig szintén rendkívül fontos és a mai magyar hagyományos orvoslásban méltatlanul mellőzött hétköznapi csodaszer.

Valláspótlék, vagy gyógyír a hatalom és tekintély hiányára?

Tehát itt vannak ezek a nők, akik segíteni szeretnének másokon, de amit a hivatalos tudománytól, vagy a bevett egyházaktól kapnak, nem érthető, nem elég jó, vagy csak nem elég nekik.

Nincs befolyásuk az életükben sok mindenre, alig van hatalmuk bármi felett, mégis az ő vállukat nyomja a család gondja, baja.

A hivatásos gyógyítók, tudósok, spirituális és világi vezetők túlnyomó többsége férfi, ráadásul tekintélyes férfi. Ők azok, akiket általában komolyan vesznek az emberek. Közéjük bekerülni sok év tanulás, könyöklés. Nőket alig találni közöttük. Ráadásul még ezek a férfiak sem tudják mindenre az észérvekkel és tudományos tényekkel megtámogatott választ. Nem tudják, miért lesz valaki rákos, miért gyógyul fel belőle az egyik, és miért veszítik el a másik beteget. Van egy csomó rejtélyes vagy gyógyíthatatlan kór, és lottó ötöst sem ad a Jóisten.

A hagyományos orvoslás eredményei meg vagy jönnek, vagy nem, esetleg jönnek, de nem elég gyorsan és a kúra sokadik napján beszedett csodaszer azonnali hatása diadalmasan „bebizonyosodik”, azt meg ne firtassuk ugyanez történt volna-e, ha a csodaszer nem lép be a képbe.

Továbbá van az a pont, amikor a legszkepitikusabb ember is eljut odáig, hogy ha kell az árvák könnyét is megissza, csak rendbejöjjön végre testileg-lelkileg.

A sprituális gyógyítás, segítség sokszor kifejezetten jól működik

Ha valaki felfedezi magában az ősi tudást, a gyógyító erőt, a látót, hirtelen egy sor dolog helyre kerül: harmóniába kerül a természettel, az ősi tudással, önmagával, mert rájött van mindenre valami más, eltitkolt, egyszerűbb magyarázat is.

Részint azért mert a hagyományos orvoslás mellett alkalmazva nem lehet tudni nem a gyógyszer segített-e, vagy a placebo hatás. A lényeg a hit. Hit a szerben. A metódusban. Az egészben. Kimutatták, hogy az agynak más területei aktiválódnak attól függően, hogy a kezelt személy kezeléssel kapcsolatos elvárásai pozitívak vagy negatívak. Ha úgy hiszi valamiről, hogy az használ, használhat is. A nagyon komolynak tűnő, mégis pofonegyszerű dolgok hatnak lám igazán.

Pontos magyarázat ugyan nincs a jelenségre, de titok kulcsa talán agyunk endorfintermelésében rejlik. Ez ugyanis már attól aktívabb lesz, ha azt mondják, hogy a segítséget jelentő szert már megkaptuk. Cukorgolyó, gyógypuszi, borostyánlánc, egyre megy. Csak hinni kell benne.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.