Az EU szerdán nekimehet a Google-nak

külföld
2015 április 14., 20:15
comments 100

Ha szerdán az Európai Bizottság teljes, mind a 28 biztosból álló kollégiuma is rábólint, a versenyjogi biztos, Margrethe Vestager hivatalosan is piaci erőfölénnyel való visszaéléssel gyanúsíthatja meg a Google-t.

Az EB már öt éve nyomoz a Google után. A vizsgálat, amit Vestrager elődje, Joaqim Almunia kezdeményezett még, eredetileg több részletre is kiterjedt. Az európaiak gyanúja szerint a Google

erőfölényével visszaélve uralja a keresőpiacot;
a News szolgáltatásával saját oldalaira tereli más weboldalak forgalmát;
Adsense hirdetési felületével rákényszeríti a tartalomszolgáltatókat a hirdetései megjelenítésére;
megnehezíti, hogy a nála hirdetők más keresőszolgáltatókhoz vigyék kampányaikat.

Az öt évig tartó nyomozás tavaly majdnem peren kívüli megállapodással ért véget, ez azonban Németország, Franciaország és a legnagyobb európai média- és telekomcégek ellenállásán elbukott.

Ezek a szereplők most Vestagert is támadják, mert szerintük a biztosasszony csak egy részletkérdésben tervezi hivatalosan is meggyanúsítani a Google-t. Vestrager ugyanis csak arra a részletre koncentrál, hogy a Google keresési eredményeiben előnyben részesíti saját szolgáltatásait a riválisaival szemben - például egy földrajzi helyre keresve saját térképét dobja fel.

Hogy ebből mi lesz? Szinte biztosan évekig, akár egy egész évtizedig húzódó jogi háború, amely során még bármikor megegyezhetnek. Az EU Microsoft elleni eljárása, melynek tárgya a Windows oprendszer részeként telepített Internet Explorer böngésző volt, szintén tíz évig tartott. Az mondjuk a Microsoftra kiszabott kétmilliárd eurós bírsággal zárult. (Via Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.