Lázár szerint ha most van is egy kis gond az EU-s pénzek elköltésével, ezután minden sokkal jobb lesz

POLITIKA
2015 április 16., 14:17
comments 112

Lázár János a Quaestor-ügy mellett hosszan beszélt az Európai Uniós támogatásokról is csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján. A miniszterhez sok újságírói kérdés is érkezett a témában, hiszen Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes-államtitkárának szerdai tájékoztatása szerint Brüsszel 700 milliárd forintnyi magyar fejlesztési forrást zárolt. Csepreghy szerint azért, mert az Európai Bizottságnak rendszerszintű, általános problémái voltak azzal a rendszerrel, melyet az második Orbán-kormány nem alakított, csak megörökölt a csúnya szocialistáktól.

Csepreghy utóbbi kijelentését megcáfolták a később kiszivárgott uniós dokumentumok, melyek szerint az EU-nak nem a rendszerrel voltak problémái, hanem konkrét projektekkel. A helyettes-államtitkár másik fő állítását - hogy 700 milliárdnyi kifizetést függesztettek fel -, pedig maga Lázár cáfolta csütörtökön, ő azt mondta, a felfüggesztés csak a Gazdaságfejlesztési Operatív Program 1-es 2-es és 3-as prioritásában lévő, még nem kifizetett 150 milliárdra vonatkozik. A 700 milliárd a miniszter szerint a vizsgált programok teljes kerete volt, ebből pedig a források többségét már kifizették.

Lázár védelme egyetlen dolgon alapult:

hogy a régi forrásfelhasználási rendszer a hibás, mostantól viszont új rendszer lesz, ami tök jó.

Aztán a miniszter a jelenlegi rendszert is védelmébe vette, azt mondta, az EU 53 pályázatot vizsgált, összesen 44 milliárd forint értékben, amiből 6 beruházás bukott el,

ez pedig az összes, 42 ezer pályázathoz viszonyítva tök jó, sőt EU-átlag feletti arány.

Ez ahhoz képest meg különösen jó, hogy Lázár szerint tökéletesen működő rendszer nem is létezik.

Arról, hogy az EU konkrét pályázatokat is lehordott, Lázár eleinte nem igen akart tudomást venni, de végül azt mondta, ezekben az ügyekben ki kell nyomozni, mi volt a gond, adott esetben felelősségre kell vonni a felelősöket.

Amúgy minden király már most is, ezután pedig minden még királyabb lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.