Lázár: Az Európai Bizottság jóváhagyta a paksi fűtőanyag-szerződést

2015 április 20., hétfő 12:17
146

Lázár János szerint már nem kérdés, hogy megépülnek-e a paksi atomerőmű új blokkai, ugyanis ez Európai Bizottság jóváhagyta a paksi atömerőmű üzemanyag-szállítási szerződését. Erről hétfőn délután beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy hirtelen összehívott sajtótájékoztatón a Parlamentben.

Hetekkel ezelőtt a Financial Times azt írta, hogy az Európai Bizottság az üzemanyag-szállítási szerződés miatt keresztbe fekszik a paksi bővítésnek, a lap forrásai szerint a Bizottságnak nem tetszett, hogy az új blokkokba lényegében csak a Roszatom szállíthatott volna fűtőanyagot, más, európai cégek nem is versenyezhettek volna a megbízásért. A magyar kormány akkor a Financial Times értesüléseit hülyeségnek bélyegezte, és azt mondták, beperlik a lapot, az Európai Bizottsággal pedig tárgyalnak a beruházásról.

Lázár szerint a tárgyalások egy része most lezárult, a Bizottság jóváhagyásával. A döntés a bővítésről szóló három szerződés, az építési, a működtetési és az üzemanyag-szállítási szerződés közül a harmadikat érinti. Az üzemanyag-szállítási szerződésnek két része van, az egyik azt garantálja, hogy a Roszatom hozza a fűtőelemeket, a másik része pedig a fűtőelemek elszállításáról rendelkezik. Az tuti, hogy a Roszatom elszállítja majd azokat, de Lázár szerint lehetőség marad arra is, hogy fűtőelemek végül hazakerüljenek. Ez vonatkozna a jelenlegi reaktorokban használt elemekre is.

A miniszter azt mondta, Magyarországon jelenleg is vita van arról, hogy itthon kellene-e tárolni az elhasznált fűtőelemeket. E nézat pártolói szerint a fűtőelemek tárolása Magyarországon is megoldható lenne, és a nukleáris hulladék értéket és lehetőséget is jelenthet a jövőben. Ez amúgy igaz, vannak már technológiák az elhasznált fűtőelemek felhasználásra, viszont Magyarországnak jelenleg nincs olyan atomtemetője, ami atomerőműben elhasznált üzemanyagit tudna fogadni, egy ilyen komplexum építése pedig baromi sokba kerül.

A miniszter elmondta azt is, hogy az Európai Bizottságnak még vannak aggályai a projekttel szemben, két témában: az EU-s versenyjog betartása és a közbeszerzések tekintetében. Ezekben is tárgyal még a magyar kormány az Unióval.

 

Lázár egy kis meglepetést is elrejtett a sajtótájékoztató végén, azt mondta, hogy

Oroszország és Ukrajna háborúban áll EGYMÁSSAL.

A nemzetközi viszonyok ilyen értelmezése egyelőre nem divat sajnos még a legatlantistább országokban sem, öröm látni, hogy Lázár egy lépéssel már a kora előtt jár.