A jobbikos, aki szerint nem a külföldieket kell hibáztatni a gazdasági nehézségeinkért, mert nem ők tehetnek róluk, hanem mi

politika
2015 április 23., 18:24
comments 489

Néha teljesen zavarba ejtő volt a jobbikos Volner János csütörtök délutáni előadása a Corvinuson. Kb. 20 diák hallgatta  Volnert egy pici előadóban, ami a 300+ meghívotthoz, meg a Jobbik egyetemisták közötti erejének mítoszához képest nem igazán sok, viszont azzal együtt, hogy kint milyen gyönyörű idő volt, és hogy Volner azért nem a párt legszínesebb figurája, nem rossz eredmény.

"(...) nem arról van szó, hogy vannak a gonosz külföldiek, meg az egyébként mindenre pozitívan, nyitottan reagáló magyarok. Nem arról van szó, hogy a gonosz külföldiek miatt vagyunk adott esetben nehéz gazdasági helyzetben, hanem arról van szó, hogy nagyon sok olyan teendőnk van, amit mi magunk nem végeztünk el az elmúlt évtizedek alatt."

Ilyesmiket nem hogy a jobbikosok nem mondogattak még pár hónappal ezelőtt, de ha mondjuk egy Dódity Gabriella kaliberű figurának holnap a kezébe nyomná ezt a szöveget Habony Árpád valamelyik szárnysegédje, hogy olvassa fel a következő fideszes sajtótájékoztatón, akkor valószínűleg idegesen telefonálgatni kezdene, hogy komolyan gondolják-e a központban, ami a papírra van írva.

És ez nem egy ilyen kis véletlen kiszólás volt.

Volner később, a nyugdíjak kapcsán az öngondoskodás, az egyéni felelősség jelentőségéről beszélt, a bizarr csúcsponton pedig,

amikor az egyik diák Max Webert idézte, a Jobbik gazdasági főembere egyetértően bólogatott.

A fix Jobbikos toposzok is finomodnak vagy átváltoznak.

A rossz, a magyar piacot lerabló multik mellett megjelentek a jó, ipari termelést pörgető nemzetközi cégek, a jóféle külföldi tőke, amit adókedvezményekkel kell a kormánynak bevonzania. Az államadósságról, ami aztán igazán szélsőjobbos slágertéma volt, Volner magától egyetlen szót sem beszélt, amikor pedig az egyik diák felvetette, akkor a nemzeti radikálisok gazdasági főembere nagyon óvatosan nem mondott semmit, mármint, hogy majd "kormányra kerülve megvizsgálják a dolgot", de azt csak ellenségeik terjesztik róluk, hogy ők ne akarnák az adósságot rendesen törleszteni.

De még csak nem is ezekből volt érezhető leginkább az új, kimért, tudatos kommunikáció, hanem abból, ahogy Volner 2 óra alatt 27 alkalommal mondta el, hogy ő a parlament vállalkozásfejlesztési bizottságának elnökeként tárgyalt az Audi,a Suzuki meg a Mercédesz vezetőivel, akik elmondták neki a gondjaikat, és mennyire pont ugyanazokat akarják, amiket ő már évek óra javasol.

Magyarországon az autógyárakhoz kell dörgölőznie annak, aki komoly (kormányzóképes) embernek akar látszani, és ha ez sikerül, akkor nem ciki 130 alkalommal sem elmondani egymás után.

Ezek nem jelentik azt, hogy Volner a két óra alatt ne mondott volna rengeteg demagóg dolgot, ne csúsztatott volna folyamatosan, vagy állt volna elő totális hülyeségekkel.

  • Volt bezzeg Kádár-rendszer, amikor még ipar volt, meg munka, meg szociális biztonság, de a leírásból kimaradt a baráti Szovjetunió segítsége, meg a gazdasági összeomlás.
  • Voltak a régi szép idők, amikor például a vidéki házaknál még disznót tartottak, de kimaradt, hogy ma már 2 disznót nem lehet gazdaságosan, versenyképesen tartani.
  • Volt csúnya fideszes és szoci korrupció, és szükséges átláthatóság, de kimaradt KGBéla, Magyarország legkevésbé transzparens pártalapítványa, és hogy speciel pont Volner olyan diplomát írt be magának államilag elismertként, ami nem az.
  • Volt túlzott függés az EU-tól és keleti nyitás, de ebben az összefüggésben kimaradt, hogy milyen hihetetlen mennyiségű pénzt kapunk az uniótól, és hogy az export nem csak azon múlik, hogy mit szeretnénk, hanem például azon is, hogy Németország közelebb van, Kazahsztán meg kurva messze, és hogy egyáltalán miért lehet Putyin zsebében a csapat egy része.
  • Voltak a Malév csődje miatt elmaradozó gazdag turisták, akik fapadossal nem akarnak jönni Budapestre, de kimaradt, hogy ez így hülyeség.

Szóval itt is megvan az álomvilág, ahol majd takaros kis családi vállalkozások 5 disznónként exportálnak az újonnan felfedezett Kelet-Piréz piacra, és rajtuk kívül mindenki szorgalmas mérnök lesz, meg idegenvezető, meg gyógyfürdős (a gyógyfürdősök tényleg nagyon fontosak), és akkor így majd mi leszünk az új Svájc, vagy még valami annál is jobb dolog.

Viszont ezekkel az egyszerűsítésekkel, félreértésekkel, csúsztatásokkal és hülyeségekkel meg az van, hogy nem lehet rámutatni a Jobbikra, hogy úristen, ezek milyen hülyék, hogy azt hiszik, hogy a termálfürdőkből lesz itt gyors megfejtés, mert ezeket a butaságokat nem csak ők mondogatják, hanem a magyar politikusok döntő többsége.

Az áthangolt szöveg azon se változtat, hogy ez a párt olyan arcokat küld a Parlamentbe, akik arról posztoltak, hogy a cigányok a zsidók biológiai fegyverei, meg majmok, hogy pár éve még a pártelnök is szívesen viccelődött sokszor antiszemita közönsége megelégedésére.

De ma már elmennek akár csak 20 közgázos diáknak előadást tartani, nem zsidóznak, nem cigányoznak nyilvánosan, és egyáltalán nem vetítenek nagyobbakat, vagy bármivel durvábbakat, mint a többi politikus, akik viszont Böröcz Lászlókkal próbálnak utat keresni a fiatalokhoz.

Szóval ha a régi jó rasszista bázist, akik szívesen nézik, mikor valaki egy holokauszt emlékműre köp, és melengeti a szívüket, mikor egy jobbikos politikus olyasmit ír, hogy

“öljük már meg őket a rohadt kurva CIGÁNY anyjukat!

szóval ha a kuruc olvasóit meg lehet győzni, hogy Volner meg a többiek most "csak úgy" mondják ezeket, de valójában "mi" is úgy gyűlölünk, mint "ti", akkor a dolog akár még be is jöhet nekik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.