Orbán megint sikertelenül ment szembe az EU-val

külföld
2015 április 24., 05:33
comments 115

Csütörtökön tartották Brüsszelben a menekültügy témájában összehívott rendkívüli EU-csúcsot. A találkozó előtt Orbán Viktor elmondta, hogy

"Mi azt gondoljuk, hogy ha ránk bízzák, a Magyarországra érkező menekültekre vonatkozó szabályozás megalkotását -, akkor mi ezt megoldjuk".

photo_camera Görög állampolgárok segítenek azoknak a menekülteknek, akiknek a hajója Rodosz partjainál süllyedt el április 20-án. A hajón több mint 80-an utaztak, közülük legalább hárman meghaltak. AFP PHOTO / EUROKINISSI / ARGIRIS MANTIKOS

Orbán szerint

"olyan brüsszeli szabályok kötnek bennünket gúzsba, amelyek lerontják a menekültügyi kérdés magyar kezelésének a hatékonyságát."

Ezért a magyar miniszterelnök amellett érvel, hogy

"a tagállamok kapjanak minél inkább szabad kezet ahhoz, hogy megoldják a saját problémáikat. A közös problémák felmerülése esetén pedig Magyarország kész az együttműködésre."

A tanácskozás után Donald Tusk és Jean-Claude Juncker együtt tartott sajtótájékoztatót, elmondták, hogy a Triton elnevezésű tengeri mentőművelet összegét a mostani havonkénti 2,9 millió euróról 9-re emelik. Az akció főleg az olasz és a  a görög partok felé közeledő vízi járművekre összpontosít, jelenleg 21 tagállam vesz benne részt. Összesen hét hajó, négy repülő és egy helikopter. Több tagállam felajánlott repülőt, és helikoptereket a Tritonhoz: Németország és Franciaország kettő-kettő, az Egyesült Királyság három hajót ad a művelethez.

photo_camera Olaszországba tartó menekültek hajója. Fotó: AFP/ Olasz Haditengerészet

Juncker szerint az eredeti javaslat csak az összeg megduplázására vonatkozott, de a végül a triplázás mellett döntöttek. Angela Merkel szerint a találkozó

"elsősorban a szolidaritásra és a felelősségre összpontosított".

A unió külügyi főképviselőjét, Federica Mogherinit felkérték, hogy vizsgálja meg, hogy milyen katonai eszközökkel pusztíthatnák el az embercsempészek hajóit. Merkel szerint ez csak az ENSZ BT, vagy egy líbiai egységkormány felkérése alapján történhet. Hollande francia elnök bejelentette, hogy a témában határozati javaslatot terjeszt majd elő az ENSZ BT-ben, hogy a testület felhatalmazást adhasson az akcióra. 

Merkel felhívta a figyelmet, hogy a menekültek egyenlőtlenül oszlanak el a tagállamok között, öt országban nyújtják be a menedékkérelmek kétharmadát. Magyarország a negyedik a sorban. A német kancellár szerint önkéntes alapon kéne az országoknak több menekülteket befogadniuk. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.