Orbán: Én fél szívvel mondom azt, hogy sikeres volt a mai megbeszélés

eu
2015 május 22., 13:40
comments 85

A kormányfő azt mondta az M1-nek: az ukránok vízum nélküli uniós beutazás volt a rigai keleti partnerségi csúcstalálkozó legfontosabb kérdése, amit viszont nem sikerült megoldani.

Magyarország két javaslatot tett a tanácskozáson, az egyik az ukránok és a grúzok vízummentes beutazása volt az EU-ba. A magyar álláspont szerint Ukrajnának azonnal meg kellene adni a vízummentességet, de a többség ezt ellenezte – mondta Orbán.

Arról, hogy a német kancellár szerint a kérdés akár az év végéig megoldódhat, Orbán Viktor azt mondta: ezt most kellett volna megoldani, így mindez „a be nem látható jövőbe tolódott”.

Orbán beszélt arról a magyar javaslatról is, ami szerint Azerbajdzsánt a többi keleti partnerségbe bekapcsolódott országtól külön kellene kezelni, hogy minél hamarabb létrejöhessen egy stratégiai megállapodás a gyors energetikai együttműködés érdekében. Orbán Viktor kulcsországnak nevezte Azerbajdzsánt, mert, mint mondta Oroszországon kívüli területekről Európába gázt belátható időn belül csak innen lehetne szállítani.

A David Cameron brit miniszterelnökkel folytatott tárgyalásáról azt mondta: a britek megvitatásra alkalmas változtatásokat javasolnak az EU-ban. Ezek közé sorolta a jóléti rendszerrel való visszaélés, a migráció megfékezése vagy a túlszabályozottság kérdéseit. Rugalmasabb uniót szeretnének – mondta Orbán Viktor, ezt ésszerűnek ítélve.

Orbán a csúcstalálkozó egészéről azt mondta: minden eszközt meg kell ragadni azért, hogy az EU leküzdje problémáit, a lassú gazdasági növekedést és a romló versenyképességet. A keleti partnerség jó eszköz lehet erre, de „talán kicsit bátrabbak is lehettünk volna a mai napon, én fél szívvel mondom azt, hogy sikeres volt a mai megbeszélés” – mondta.

Az uniós tagországok a keleti partnerségi programban részt vevő országokkal (Örményországgal, Azerbajdzsánnal, Fehéroroszországgal, Grúziával, Moldovával és a háborús konfliktus sújtotta Ukrajnával) tanácskoztak a kapcsolatok fejlesztéséről a lett nemzeti könyvtár épületében – írja az MTI.

photo_camera Orbán és Andris Berzins lett elnök Rigában az EU-tagállamok és a keleti partnerségi programban részt vevő országok kétnapos csúcstalálkozója első napján, csütörtök este (Fotó: MTI / EPA / Valda Kalnina)

A diplomáciai trükkökkel teli rigai csúcstalálkozón magyar szempontból két legfontosabb híre:

  1. Jean-Claude Juncker „Hello dictator!” köszönéssel fogadta Orbánt.
  2. Orbán „Hello Grand Duke!”-kal üdvözölte Junckert.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.