Február óta nem voltak ilyen véres harcok Ukrajnában

Annak ellenére, hogy hivatalosan még mindig él Minszkben megkötött majd megerősített tűzszünet az Ukrajna néhány keleti területét ellenőrzésük alatt tartó oroszbarát szeparatisták és az ukrán hadsereg között, néhány naponta még mindig vannak kisebb-nagyobb ütközetek a harcoló felek között.

Most az ukrán kormány azt állítja, hogy összecsapott a lázadókkal a szeparatista kézen lévő Donyecktől 15 kilométerre nyugatra található Marinka város közelében. A kormányzati tájékoztatás szerint február óta nem voltak ilyen heves harcok az országban, az Oroszország által támogatott felkelők tankokkal és egy nagyjából 1000 fős hadtesttel próbálták elfoglalni a kijevi kormány irányítása alatt álló kisvárost.

A Reuters információi szerint a Marinka körüli harcok szerdán hajnali 3 környékén kezdődtek és 12 órán át tartottak. A Kijevi kormány tájékoztatása szerint a várost még mindig védi az ukrán hadsereg, de bizonyos részei már lángokban állnak. Az ukrán hadsereg egyik szóvivóje később azt is mondta, hogy a szeparatisták újból megtámadták a várost.

A szeparatisták tagadták, hogy megpróbálták volna megszerezni a konfliktus kitörésekor még nagyjából 9900 lakosú Marinkát. Ők inkább a kormányt vádolták azzal, hogy továbbra is tűz alatt tartja Donyeck közeli állásaikat, ezzel pedig a közelmúltban 15 embert öltek meg, áramkimaradásokat okoztak, és a bombák miatt két bányában is több száz munkás rekedt a föld alatt. Az ukrán hadsereg elismerte, hogy valóban használt a minszki megállapodásban eredetileg nem engedélyezett tüzérségi fegyvereket, de elmondásuk szerint csak azért, mert máshogy nem tudtak volna megfelelően védekezni a szeparatisták marinkai offenzívája ellen.

A szeparatisták szintén használnak tiltott fegyvereket, de ők is azt állítják, hogy védekező célokra. A lázadók egyik katonai vezetője szerint ők csak akkor lőnek, ha védekeznek, egyébként csak felderítő akciókat szerveznek.