Így működik az orosz propagandagépezet, amikor Magyarország rossz hírét kell kelteni

politika
2015 június 10., 14:31
comments 134

Tavaly nyár végén írt a most Ázsiában bolyongó Plankó Gergő arról, hogy az orosz külügy hogy kapta fel pillanatok alatt egy totálisan ismeretlen, szélsőséges magyar nyelvű portál, a Hídfő _"_"_cikkét_"_"_. Azt állították, hogy Magyarország tankokat küld Ukrajnába, ami hülyeség volt, nem is ez az érdekes. Hanem az, hogy az orosz állam egy olyan oldalt vett komolyan, amiről rajtuk kívül szinte senki sem hallott, illetve, hogy a magyar kormány, ami azonnal sípolni kezd, bármi rosszat mondanak rá nyugaton, ezúttal nem követelt "több tiszteletet".

Kicsit mintha az a történet ismétlődne meg a napokban.

Most nem a Hidfő-n, hanem egy másik oldalon, a Kárpáthíren jelent meg egy anyag, ami azt a látszatot kelti, mintha Magyarország fegyvereket küldene Ukrajnának, vagy legalább is rajtunk keresztül mennének fegyverek az országba. Képek is vannak, amik az ukrán határon készültek egy katonai konvojról.

"Különös konvoj (...) katonai felszerelésekről lehet szó"

-ezt írják.

Nem nehéz belátni, hogy ha Magyarország vagy a nyugat titokban hadi anyaggal akarná támogatni az ukrán kormányt (ahogy Magyarország biztos nem is akarja), akkor ezt meg tudná tenni úgy is, hogy a Kárpáthír olvasóriportere ne tudja lefotózni. Ez nyilván képtelenség.

Nem is erről van szó, amerikai csapatok mentek hadgyakorlatozni. Ez persze az orosz-ukrán illetve az orosz-amerikai konfliktus szempontjából egyáltalán nem érdektelen, sőt nagyon is fontos fejlemény, és emiatt nem is úgy légből kapott a sztori, mint a Csehországba tartó tankokkal volt tavaly.

De mégis érdekes, hogy a tegnap megjelent kárpáthíres anyagot és fotókat mára felkapta a SputnikNews, az angol nyelvű orosz állami pénzből működő putyinista Buzzfeed.

Mysterious Military Vehicles Spotted on Hungarian-Ukrainian Border

azaz

Rejtélyes katonai járművek a magyar-ukrán határon

ez a címe.

Nem tűnik valószínűnek, hogy a Sputnik szerkesztői amúgy egész nap a Kárpáthírt böngésznék, hogy véletlenül kapnák fel egy ismeretlen, magyar nyelvű portál hírét az orosz állami médiában. Az sem túl életszerű, hogy a Sputniknál ne tudnák pontosan, hogy amerikai hadgyakorlatról van szó, a cikkben mégis úgy csinálnak, mintha ez valami rejtélyes, ismeretlen katonai konvoj lenne Magyarország és Ukrajna között.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.