Elkezdődött az I. Európa játékok, és jó esélyünk van a győzelemre

sport
2015 június 12., 20:05
comments 45

Extravagáns nyitóünnepséggel kezdődött meg pénteken este Bakuban az I. Európa Játékok – írja az MTI.

A 68 ezer néző befogadására alkalmas Olimpiai Stadionban tartott 2 órás megnyitót Dimitrisz Papajoannu rendezte, aki a 2004-es athéni olimpiai játékok ünnepségeiért is felelt. A ceremónia sztárfellépője Lady Gaga volt, aki John Lennon Imagine című dalát adta elő, a műsorban több mint kétezren működtek közre.

photo_camera Fotó: Kirill Kudrjacev / AFP

A 16 napos versenysorozatot Ilham Aliyev azeri államfő nyitotta meg. (Ő volt az, aki pár hete kifordulós kutyaként támadta hátba a magyar miniszterelnököt, aki pont Rigába tartott, hogy lobbizzon az országáért, amivel hagyományosan jóban vagyunk, mióta a magyar kormány kiadta Azerbajdzsánnak a baltás gyilkost.)

A megnyitón a magyar küldöttség zászlaját Veréb István világ- és Európa-bajnoki bronzérmes szabadfogású birkózó vitte. A zászlóvivő mellett 195 magyar versenyző vesz részt a játékokon, az eredeti, 200-as csapatlétszám sérülések miatt csökkent le – közölte a Magyar Olimpiai Bizottság.

photo_camera A 86 kilogrammos szabadfogású birkózó, Veréb István viszi a nemzetiszínű zászlót, mögötte a magyar csapat vonul az I. Európa Játékok ünnepélyes megnyitóján az azerbajdzsáni Bakuban (Fotó: Szalmás Péter / MOB)

Patrick Hickey, az Európai Olimpiai Bizottság elnöke szerint az európai sport egyik mérföldkövét tették le azzal, hogy már ez a földrész is rendelkezik saját multisporteseménnyel. Mint mondta:

„Sokunknak évtizedes álma vált valóra. Nincs kétségem afelől, hogy Azerbajdzsán kifogástalan házigazda lesz.”

Az Európai Olimpiai Bizottság zászlajának felvonásában Fazekas-Zur Krisztina olimpiai bajnok kajakos is közreműködött.

Az Európa Játékokon 50 ország több mint 6000 sportolója verseng 20 sportágban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.