Elkezdődött az I. Európa játékok, és jó esélyünk van a győzelemre

Extravagáns nyitóünnepséggel kezdődött meg pénteken este Bakuban az I. Európa Játékok – írja az MTI.

A 68 ezer néző befogadására alkalmas Olimpiai Stadionban tartott 2 órás megnyitót Dimitrisz Papajoannu rendezte, aki a 2004-es athéni olimpiai játékok ünnepségeiért is felelt. A ceremónia sztárfellépője Lady Gaga volt, aki John Lennon Imagine című dalát adta elő, a műsorban több mint kétezren működtek közre.

Fotó: Kirill Kudrjacev / AFP

A 16 napos versenysorozatot Ilham Aliyev azeri államfő nyitotta meg. (Ő volt az, aki pár hete kifordulós kutyaként támadta hátba a magyar miniszterelnököt, aki pont Rigába tartott, hogy lobbizzon az országáért, amivel hagyományosan jóban vagyunk, mióta a magyar kormány kiadta Azerbajdzsánnak a baltás gyilkost.)

A megnyitón a magyar küldöttség zászlaját Veréb István világ- és Európa-bajnoki bronzérmes szabadfogású birkózó vitte. A zászlóvivő mellett 195 magyar versenyző vesz részt a játékokon, az eredeti, 200-as csapatlétszám sérülések miatt csökkent le – közölte a Magyar Olimpiai Bizottság.

A 86 kilogrammos szabadfogású birkózó, Veréb István viszi a nemzetiszínű zászlót, mögötte a magyar csapat vonul az I. Európa Játékok ünnepélyes megnyitóján az azerbajdzsáni Bakuban (Fotó: Szalmás Péter / MOB)

Patrick Hickey, az Európai Olimpiai Bizottság elnöke szerint az európai sport egyik mérföldkövét tették le azzal, hogy már ez a földrész is rendelkezik saját multisporteseménnyel. Mint mondta:

„Sokunknak évtizedes álma vált valóra. Nincs kétségem afelől, hogy Azerbajdzsán kifogástalan házigazda lesz.”

Az Európai Olimpiai Bizottság zászlajának felvonásában Fazekas-Zur Krisztina olimpiai bajnok kajakos is közreműködött.

Az Európa Játékokon 50 ország több mint 6000 sportolója verseng 20 sportágban.