Női edzők férfiak mellett?!

egyenlőség
2015 június 14., 16:21

A sportok többségében a női és a férfi versenyzők, versenyszámok között az átjárás lehetetlen. Még akkor is, ha egyébként a női legjobb megállná a helyét a férfiak mezőnyében is. A sakk kivételes, és korántsem zökkenőmentes ott sem annak beemelése, hogy a női ellenfél egyenlő a férfiakkal.

Polgár Judit aktív versenyzőként a férfimezőnyben ért el világsikereket, és jelentősen hozzájárult a női sakkozók, és minden női sportoló elismertetéséhez. Ez az üvegplafon nem csak megrepedt, de a napokban, amikor őt választották a férfi sakkválogatott új szövetségi kapitányává - legalábbis itthon - le is dőlt.

Ellenséges, bizalmatlan légkör

A nőket a férfiak sportjaiban többnyire ma is ez az atmoszféra fogadja. Míg az a modern versenyzés kezdete óta a világ legtermészetesebb dolga, hogy a női sportolókat férfiak edzzék, addig, ha férfi sportolókat edzenek nők, az a mai napig sokak szemében botrányos.

Sokak gyomra nem veszi be, hogy egy férfit, vagy férfiakból álló csapatot nő készítsen fel versenyekre, függetlenül az illető képességeitől, képzettségétől, vagy sikereitől.

Mély és alapvető probléma a sportvilágban tapasztalható nőgyűlölet és/vagy szexizmus.

A női edzők ellen olyan röhejes érveket szokás felhozi, mint hogy azért alkalmatlanok, mert ők maguk nem versenyeztek férfi mezőnyben, vagy hogy hogyan is járhatnának be a férfiöltözőbe a csapatukhoz, továbbá csak érzelegnének, vagy szerelmi afférokba bonyolódnának a sportolókkal (mint a kutatónők), netán azt, hogy az ő szavukra úgysem adnának a férfiak, mert képtelenek lennének eléggé tisztelni őket. Mindez egy férfival, aki női sportolót edz, véletlenül sem fordulhat elő, ugyebár. Mert az normális. A férfiasság és a tekintély kéz a kézben jár, de egy nőt ugyan már hogyan várhatná el bárki, hogy egy csapatnyi férfi félve tiszteljen?

Hát, a kemény módszereiről és cseppet sem édelgő modoráról híres, az ország egyik legeredményesebb edzőjének tartott Fábiánné Rozsnyói Katalint ez az előítélet biztosan nem érinti már, de hosszú évekig ő is "csak" nőkkel dolgozott, és jutattott el a sportág csúcsaira.

A teniszcsillag Andy Murray edzője is nő: Amélie Mauresmo. A teniszező nemrég arról írt a blogján, hogy egy női edzőnek nagyon kemény dolga van. Akárhányszor veszít, Mauresmot veszi elő és kritizálja mindenki. Murray elmondása szerint ilyesmi egyetlen korábbi edzőjével sem fordult elő.

A sportoló hozzátette, szerinte szégyenteljes botrány, hogy nincs több női edző. „Könnyebb beszélnem velük. Könnyebb megnyílni nekik.” – fogalmazott, de a világsajtóba a feminista coming outtal került be.

„Ha feministának lenni annyi, mint harcolni azért, hogy a nők és férfiak egyforma megítélés alá essenek, akkor azt hiszem, az vagyok.”

Pénz beszél?

A női sportágakkal szemben ugyanakkor az sem elhanyagolható tényező, hogy – egy példával, mondjuk a foci esetében - a férfiak mérkőzései sokkal nagyobb figyelmet és támogatást, anyagi hátteret tudhatnak magukénak. Ebből egyenesen következik, hogy ahogy a játékosok, úgy az edzők is jobban keresnek ezeken a területeken. Nem, nem jó dolog, hogy ez így van, ennek nem örülni kell, ez egy ordító egyenlőtlenség. Nem jellemző ugyanakkor az élet egyik területén sem, hogy a jól fizető, de jelenleg férfiklubnak számító pozíciókba szívesen engednének be nőket.

Egyre több a sikersztori

Minden nehézség ellenére rengeteg sikeres női edző van. Néhányukról film is készült.

Ezek a nők példaképként mutatták meg a világ számára, hogy a nők egyenlősége a sportban sem lehet kérdéses.

Úttörőkként utat nyitottak, és nyitnak a következő generációk előtt. Nem azért mert úttörők, vagy példaképek akartak lenni, hanem mert ismertek és szerettek egy-egy sportot, amiben a legjobbakká küzdötték fel magukat és mert képesek rá, hogy a legjobbakat felkészítsék arra, hogy kihozzák magukból is a maximumot.

Nem hajlandóak elfogadni a diszkriminációt annak ellenére sem, hogy gyanakodva fogadják őket a sportágaik résztvevői és bizony hátrányos megkülönböztetésben sem szűkölködnek.

Polgár Judit még a női sikerek kapcsán rendszerint csak fanyalgók szerint is kétségtelenül kiérdemelte, hogy a magyar férfi sakkválogatott élére kerüljön. Újabb eddig csak férfiak számára elérhető csúcsot hódított meg, és biztosak vagyunk benne, hogy új pozíciójában is remekül megállja majd a helyét.

Gratulálunk!

Kép

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.