A 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötése 300 milliárdba kerülne

Budapest
2015 június 18., 15:01
comments 107

A Népszabadság értesülései szerint a tervezők 306 milliárdos összköltséggel kalkulálnak a projektre, amelyik a gödöllői HÉV-et és a 2-es metróvonalat kötné össze. Első ránézésre vastagon fog a ceruza, hisz laikus szemmel csak az Örs vezér terei csomópontot kell átépíteni, de a részlet átolvasása után összeáll a kép. A projekt ugyanis tartalmazza

  • Egy föld alatti közös fejállomást az Örsön, ahol egymás melletti peronokról indulna a metró és a HÉV (21 milliárd).
  • A HÉV szerelvényeinek teljes cseréjét (61 milliárd).
  • Az Örs és Cinkota között a HÉV-szakasz teljes felújítása, részleges áthelyezése (51 milliárd).
  • A sashalmi és a mátyásföldi állomások rekonstrukcióját (10 milliárd).
  • Plusz egy új leágazás Csömör felé.

A fejlesztéssel a számítások szerint 15 pernyi menetidő lenne nyerhető Gödöllő és a Déli pályaudvar között. A tervezési munkákra jövőre és 2017-ben egy-egy milliárd forintot szánnak.

A Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén dönt a tervről.

A tervet még a VEKE forszírozta évekkel ezelőtt, mint egy pár tízmilliárdos, olcsó fejlesztést. Ez hízott mára 300+ milliárdosra, egyelőre nem igen látszik, hogy a 3-as metró problematikus felújítása mellett miből lenne pénz erre. (NOL)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.