A liberálisok Matolcsy György meghallgatását kérik a Tiziano-festmény miatt

politika
2015 július 17., 07:50
comments 161

A Magyar Liberális Párt a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának azonnali összehívását és Matolcsy György jegybankelnök meghallgatását kéri azzal kapcsolatban, hogy az MNB 4,5 milliárd forintért vásárolt meg egy Tiziano-festményt.

A Liberálisok azt írták: arra kérik az MNB felügyelőbizottságát, vizsgálja ki, ki adott felhatalmazást a jegybank vezetőinek arra, hogy milliárdokat költsenek műkincsekre, ingatlanokra és alapítványokra. A párt azt is várja a felügyelőbizottságtól, hogy azonnali hatállyal kéresse be Matolcsy Györgyöt, és kérje számon a jegybank elnökétől az újabb, 4,5 milliárd forintos vásárlást.

Bodnár Zoltán, a párt gazdaságpolitikusa szerint az MNB vezetői úgy bánnak az adófizetők pénzével, mintha az a „saját privát kiskasszájuk lenne, amiből számlálatlanul költhetik a pénzt hóbortjaikra”. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egyetlen kérdést sem tett fel azzal kapcsolatban, hogy mi indokolja a „pénzszórást” a jegybanknál – írja az MLP.

A Liberálisok korábban benyújtották a jegybanki törvény módosítására irányuló javaslatukat, hogy megakadályozzák az MNB „pazarló költekezését”, és saját kedvteléseik megfizettetését az adófizetőkkel, de a kormánytöbbség nem vette napirendre a javaslatot.

20090106tizianope

Az MNB megvásárolta a Magyarországon fellelhető egyetlen Tiziano-képet az Értéktár Programban. A jegybank azt írta: a Mária gyermekével és Szent Pállal című festményért 4,5 milliárd forintot fizettek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.