10 szám, ami érzékelteti, mennyire tartja valódi problémának a bevándorlást a kormány

politika
2015 július 28., 14:32
comments 432

„Most már nemcsak az a kérdés, hogy mi magyarok milyen Európában akarunk élni, hanem megmarad-e Európa olyannak, amilyennek most ismerjük”

– mondta Orbán Viktor Tusnádfürdőn, amikor arról beszélt, hogy szerint pár éven belül több százmillió bevándorlóval kell szembenézni Európának. A kormány plakátkampányai, a „bevándorlásról és terrorizmusról” szóló nemzeti konzultációja, az utóbbi idők fideszes nyilatkozatai és a magyar-szerb határfal építése alapján a kormány a bevándorlást tartja az ország egyik legsürgetőbb problémájának.

Most tekintsünk el attól, hogy a menedékkérők fele-kétharmada egy-két napon, héten belül továbbáll Ausztria és Németország felé, vagy hogy nincs adat arról, hogy a bevándorlók bármilyen bűncselekményt elkövettek volna Magyarországon. A bevándorlás – legalábbis ezzel az intenzitással Európában – tényleg komoly probléma.

De ha a kormány tényleg úgy gondolja, hogy már nem csak Nyugat-Európa, hanem Magyarország is bajban van, akkor vajon sok, sőt egyre több pénzt is fordít ennek a kezelésére? A bevándorlás ügyét a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal kezeli, aminek a központi költségvetésben ennyi különítettek el tavaly, idén, és a jövő évi költségvetésben:

  • 2014: 8,257 milliárd forint
  • 2015: 8,907 milliárd forint
  • 2016: 8,964 milliárd forint

Tehát jövőre semmivel sem költünk többet az egyre súlyosbodó migrációs nyomás ellenére (miközben például az Emmi kulturális államtitkárságának költségvetését 36,4 milliárdról 66,6 milliárd forintra emelik jövőre).

Ezenkívül jövőre a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból 2 milliárd forint megy el, aminek a nagy része, 1,65 milliárd forint uniós pénz, és a költségvetésben több szó nem is esik a bevándorlásról/migrációról.

Ez eddig 11 milliárd. De láthatóan a kormány nem a svéd modellt utánozza, Magyarország inkább egy bevándorlót sem fogadna be. Erre milyen látható lépéseket tettek a rendőrök határokhoz átvezénylésén kívül?

A 6,5 milliárd forintosra tervezett magyar-szerb határzár felhúzását. Ez elvileg őszre lesz kész, és egyszeri kiadásnak tűnik, tehát jövőre akár jóval kevesebbet is költhet erre az állam.

Tehát a költségvetés alapján és a kerítéssel együtt – ha nem számoljuk ide a magyaroknak szóló, bevándorlók ellen uszító 300 milliós plakátkampányt – akkor

az állam idén összesen kb. 18 milliárd forintot fordít a bevándorlókra vagy ellenük.

Tehát 33 milliárd forint megy idén az EU legnagyobb problémájára. Miféle halaszthatatlan dolgokra költ még az állam ilyen csillagászati összeget?

1. 8,7 milliárd

Eddig ennyit szórt el a jegybank műkincsekre.

2. 9,4 milliárd

A budai Vár felújítására a kormány 2016 végéig 7,9 milliárdot költene, és 1,5 milliárdot a miniszterelnök és hivatalának leendő épületére, a Karmelita kolostorra.

3. 9,5 milliárd

Ennyi ment idén az évek óta veszteséges Hungaroringnek (amibe a következő három évben még 25 milliárdot ölnek, tehát évente a bevándorlásra fordított pénz kb. felét, hogy „stadionszerű” létesítményt építenek a lelátók helyére).

4. 10,3 milliárd

Ennyi pénzből gazdálkodik idén a Magyar Művészeti Akadémia (5,2 milliárd) és a Nemzeti Filmalap (5,1 milliárd).

5. 11,6 milliárd

Ennyit biztosít a költségvetés a Müpának.

6. 14,5 milliárd

Ennyi közpénzt kap az Operaház egy raktárra.

7. 24,5 milliárd

Egyelőre úgy néz ki, hogy két év alatt ennek a duplájába, 49 milliárdba kerül majd a 2017-es vizes sportok világbajnoksága.

8. 32,4 milliárd

Ennyit költünk a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságra.

9. 80,5 milliárd

Ennyiből működik az idén a köztévé (MTVA).

10. Kitudjamárhány milliárd

A terv szerint néhány év alatt összesen 183 milliárd forint ment volna stadionokra, és bár az egész káoszba fulladt, az biztos, hogy a bevándorlás kezelésénél idén is több pénz jut a totális érdektelenségbe fulladt magyar focira.

Az arányok az alábbi diagramokon láthatóak (az elképesztő, de mostanra meg sem tippelhető mértékű stadionépítések nélkül):

És ezek csak a többmilliárdos tételek, rengeteg pénz megy még el olyan apróságokra, mint a Nemzetstratégiai Kutatóinézet (1,2 milliárd), a Veritas Intézet (260 millió), a Design Terminál (600 millió), a Hungary Initiatives Foundation (600 millió), Orbán Viktor protokollja (500 millió forint), kormányzati kommunikáció (1,1 milliárd), stb.

Tehát amikor a kormány naphosszat arról hőbörög, hogy a nyugati civilizáció legnagyobb problémája a bevándorlás, és Magyarország kész cselekedni, akkor csak egy pillantást kell vetni a költségvetésre, hogy megtudjuk, tényleg komoly, átgondolt tervei vannak-e a kormánynak, vagy csak kihasználják a kommunikációs lehetőségeket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.