Ezrek próbálnak csalni a kettős állampolgársággal

A kettős állampolgárságról szóló, 2010-es törvény óta csaknem 742 ezren tették le a magyar állampolgársági esküt, írja a mai Figyelő. A hetilap szerint, akik a Miniszterelnökségtől szerezték az információkat, a kedvezményes honosítással élők közül viszont csak alig 24 ezer telepedett át Magyarországra a környező országokból. Szomorú hír továbbá, hogy még mindig sokan próbálnak csalni a lehetőséggel.

MTI Fotó: Balázs Attila

Az elmúlt hónapokban Áder János köztársasági elnök több tucat ukrán, szerb és román állampolgárt volt kénytelen megfosztani elmúlt években kapott magyar állampolgárságától. A gazdasági újság szerint már a törvény születésekor számos figyelmeztetés született mind a politika, mind a média részéről, hogy valóságos honosítási biznisz indult be Szerbiában és Ukrajnában, ahol alapítványok és cégek tízezer és kétmillió forint között kereskedtek az uniós előnyök miatt is hívogató magyar állampolgársággal. Az ellenőrzések végül tavaly évben kezdtek szigorodni: azóta például csak a Szabolcs-Szatmár Bereg megyében 128 lehetséges elkövető ellen nyomoznak.

Tavaly őszig a Miniszterelnökség összesen 20 ezer kérelmet utasítottak el és a szám azóta is nő, ma már 25 ezer körül jár és külön csoport is alakult a rendőrség berkein belül arra, hogy leleplezze azokat a korrupt hivatalnokokat, akik külföldieket pénzért segítenek állampolgársághoz.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes ehhez képest a legszigorúbb államigazgatási eljárásnak nevezte a folyamatot. Elvileg minden kérelmezőt legalább háromszor ellenőriznek: közigazgatási, közbiztonsági és nemzetbiztonsági kontroll egyaránt zajlik a kérelmek elbírálása során.

A visszaélési kísérletek magas száma azért is érdekes, mert a kérelmek száma egyébként összességében csökkenőben van: Romániából tavaly már 45 ezerrel kevesebb igénylés érkezett mint előző évben, Szerbiából 14 ezerrel kevesebben jelentkeztek, Ukrajnából pedig 4 ezerrel kevesebb igényt jeleztek a magyar állampolgárságra.

(Figyelő)