Megint tüntettek a migránsok a Keletinél

2015 szeptember 1., kedd 16:21
679

A migránsok továbbra is továbbmennének Németországba, de még mindig nem engedik őket, és már vonatjegyet sem vehetnek érvényes papírok nélkül, ezért délután tüntettek.

Fotó: Plankó Gergő / 444

Először több százan végigvonultak az aluljárón műanyagflakonokkal dobolva, aztán a nagy részük leült a Keleti pályaudvar épületével szemben, majd egy magyar tolmácson keresztül azt üzenték, hogy az ENSZ és a Vöröskereszt segítségét várják.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Mint mondták, ez egy békés tüntetés, ők nem akarnak senkit sem bántani, csak tovább akarnak menni Németországba. Páran megafonba beszéltek, de a legtöbben csak ültek. Arabul skandálták azt is, hogy „Magyarország! Magyarország!” – mondta a helyszínen lévő Plankó Gergő kolléga, aki szerint késődélutánra már alábbhagyott a lelkesedés.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A rendőrség este közleményt adott ki az ügyben:

A rendőrség továbbra is a schengeni határellenőrzési kódex előírásainak mindenben megfelelően látja el feladatait.

„Az elmúlt öt napban a döntő többségében magukat szíriai állampolgárnak nevező illegális bevándorlók csoportjai egyre jelentősebb számban jelentek meg Budapesten, a Keleti pályaudvaron és környékén. Elmondásuk szerint Ausztrián és Szlovákián keresztül Németországba kívánnak eljutni. Az illegális bevándorlók az Európai Unió országaiba történő továbbutazáshoz érvényes úti okmánnyal, vízummal nem rendelkeznek.

A Keleti pályaudvar területén és körzetében a közrend és a közbiztonság fenntartása, az utasforgalom, a személyszállító vonatok közlekedésének biztosítása kiemelt rendőri feladat. A rendőrség leszögezi: a Keleti pályaudvar területén folyamatos és állandó a rendőri jelenlét, amely a közterületen tartózkodók létszámának függvényében rugalmasan változik. A rendőri jelenlét 2015. szeptember 1-jén az illegális bevándorlók létszámának drasztikus növekedése miatt további megerősítésre került, a rendőrség tevékenységét polgárőrök segítik.

A rendőrség nyomatékkal hívja fel a figyelmet arra, hogy a magyar, a német és az osztrák rendőrség közös járőrei ahogy eddig is valamennyi alkalommal, továbbra is rendszeresen ellenőrzik a Budapest-Bécs-München között közlekedő személyszállító vonatokat. A magyar és a szlovák rendőrség közös járőrszolgálata pedig a Budapest és Pozsony között közlekedő személyszállító vonatok ellenőrzését végzi.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt